Bewoners afgebrand huis Lisse: We zijn alles kwijt, het eeuwfeest was al gepland

LISSE - Ze hadden het honderdjarig jubileum van hun huis groots willen vieren. Dat feest gaat niet door. Het echtpaar Schuurling is donderdagnacht opgeschrikt door een grote brand in hun monumentale woning in Lisse aan de Berkhoutlaan.
De dag erna begint bij het paar door te dringen hoe ernstig hun huis er aan toe is. 'Het is zwaar. Ik ben heel verdrietig en kan echt niet te lang naar het pand kijken', vertelt Emma Schuurling. Haar man, Lieuwe Schuurling, is ook zichtbaar aangeslagen. 'We zijn alles kwijt', zegt hij triest. 'Onze dierbare schilderijen zijn allemaal verwoest, net zoals de grammofoon platen.'
Al ruim 30 jaar woont het stel in het monumentale pand. 'Onlangs hebben we het nog opgeknapt', zegt Lieuwe Schuurling. Het doel was om alles netjes op orde te hebben voor het eeuwfeest. 'Op elf februari zou een feest plaatsvinden om te vieren dat ons huis 100 jaar wordt. Familie en buurtbewoners zijn al uitgenodigd. Dat feest gaat nu natuurlijk niet meer door.'
Gelukkig heeft het paar de verzekering goed op orde. Ze gaan binnenkort bepalen of ze het pand gaan restaureren of dat ze kiezen voor volledige herbouw. 'Beide opties zijn mogelijk, maar daar gaan we later pas over nadenken. Ik kan nu nog echt niet vooruit kijken', vertelt Emma Schuurling.
De brandweer meldt dat de brand waarschlijnlijk in de openhaard is ontstaan. Dat is ook het vermoeden van het echtpaar Schuurling zelf. Het paar zal de komende weken bij hun dochter gaan wonen.