Instellingen

Minder voertuigen gestolen in noordelijk deel Zuid-Holland

Autodiefstal
Autodiefstal

DEN HAAG - Het aantal diefstallen van voertuigen in het noordelijke deel van Zuid-Holland is gedaald. Dat blijkt na een analyse van de cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit door Omroep West.

Door Marcel van den Eng

Vergeleken met 2012 daalde het aantal diefstallen van voertuigen met 262 tot 3.617. De meeste wagens worden nog altijd gepikt in de regio Den Haag.

Vooral was er een flinke daling van het aantal diefstallen van brommers en snorfietsen. Werden er daarvan in 2012 nog 2.048 gestolen. Vorig jaar was dat aantal teruggelopen naar 1.764.

Opleggers

Opvallend is ook dat er minder opleggers werden ontvreemd. Dat aantal liep terug van twintig in 2012 naar slechts zeven vorig jaar. Ook daalde het aantal diefstallen van aanhangers en caravans.

Het aantal auto’s, bedrijfswagens en motoren dat gestolen werd, steeg. Vergeleken met 2012 werden er daarvan vorig jaar tientallen meer van ontvreemd.

Rechtmatige eigenaar

De politie slaagde er vorig jaar minder vaak in een gestolen voertuig snel weer terug te laten keren naar de rechtmatige eigenaar. In 2012 werden er 788 binnen een jaar opgespoord, in 2013 maar 730.

De cijfers laten zien dat in het noordelijke deel van Zuid-Holland niet de meeste voertuigen worden gestolen. Koplopers zijn de regio’s Gelderland en Rotterdam.