Moord op Hester van Nierop uit Den Haag mogelijk opgelost

Stockfoto - politie algemeen logo
Stockfoto - politie algemeen logo
DEN HAAG - De moord op de Haagse Hester van Nierop in Mexico in 1998 is mogelijk opgelost. De Verenigde Staten hebben vrijdag een verdachte uitgeleverd aan Mexico. Dat bevestigt Hesters moeder Arsène.
‘Ik wist dat hij om 18 uur Nederlandse tijd de grens overgezet zou worden. Om 18.12 uur belde de Nederlandse politie dat het was gebeurd. Top. De vlag gaat uit. Hier gaan we een glas op drinken’, aldus Arsène van Nierop. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de arrestatie.
De verdachte zou Roberto Flores of Pedro Padilla Flores heten. Zijn naam werd al snel na de moord genoemd, maar hij werd nooit opgepakt. ‘Hij liep tegen de lamp toen hij een profiel op Facebook had aangemaakt’, zegt Hesters moeder. ‘De Mexicaanse overheid heeft hem getraceerd. Uiteindelijk bleek dat hij in Mississippi vastzat voor een kleine drugsdeal. Op 14 januari zou hij vrijkomen, maar hij was illegaal in Amerika. Hij is nu dus uitgezet’.

Lichamelijke kenmerken

Twijfel over de schuld van de verdachte heeft Arsène van Nierop eigenlijk niet. ‘Een paar lichamelijke kenmerken kloppen. Hij heeft een tatoeage op zijn arm en een gehavend oor. Hij was gespierd, een bodybuilder. En zijn foto lijkt heel erg op de compositietekening. Hij voldoet aan alle eisen, het kan bijna niet anders dan dat hij de moordenaar van mijn dochter is’.
Arsène van Nierop had niet gedacht dat er ooit nog iemand zou worden opgepakt voor de moord op haar dochter. ‘In het begin denk je: ze pakken hem. Maar in 2004 zei een agent die Hester had gevonden tegen ons: ja, ik ben er wel mee bezig geweest, maar na een jaar hadden we hem nog niet gevonden, ja, dan houdt het op. Het stond onderaan hun prioriteitenlijstje’.

Ciudad Juarez

Hester van Nierop, een 27-jarige architecte uit Den Haag, werd op 19 september 1998 om het leven gebracht in een hotelkamer in de Mexicaanse stad Ciudad Juarez. Haar lichaam lag onder het bed. Ze bleek gewurgd. De vrouw maakte een reis van acht maanden door de VS en Mexico om de architectuur te bestuderen en eventueel een stageplaats te vinden.
Ciudad Juárez ligt aan de grens met de VS. Sinds begin jaren 90 zijn er honderden vrouwen vermoord. Veel moorden blijven onopgelost.