Instellingen

World Forum bereidt zich voor op NSS-top

World Forum Convention Center Den Haag

DEN HAAG - Van Barack Obama tot de Chinese president Xi Jinping: bijna 60 wereldleiders bezoeken eind maart de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag. Het Haagse World Forum kan rekenen op een toestroom van 8.000 belangrijke mensen en journalisten. En dat betekent: heel veel regelen.

 Door Jade van Doornik

Ambtenaren van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor de top. ‘Tijdens de top zelf zullen we ongeveer 2.000 man ter plekke hebben die de top in goede banen moeten leiden', zegt Marc Gerritsen, betrokken bij de organisatie van de NSS. 'Dan gaat het bijvoorbeeld om bedienend personeel, maar ook om technici. Het is bijvoorbeeld een hele ict-operatie om het perscentrum op orde te krijgen.’

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid coördineert de veiligheidsoperatie. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen blijft verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. 'De Amerikanen, de Russen en andere aanwezige landen zijn ook betrokken bij de beveiliging van de NSS', zegt Gerritsen. Afgevaardigden van die landen hebben een werkbezoek aan Nederland gebracht of zullen dat de komende maanden nog doen.

'Massale inzet'

Bij de Afghanistan-top in 2009 werden zo’n 3.500 agenten ingezet. Onbekend is nog hoeveel agenten in maart worden ingezet, maar volgens politiechef Paul van Musscher zal de politie tijdens de NSS ‘vrij massaal’ aanwezig zijn.

Grootste top ooit

Volgens Gerritsen is de NSS de grootste en ingrijpendste top ooit in Nederland, vooral vanwege de aanwezigheid van staatshoofden en regeringsleiders. Bij de Afghanistan-top in 2009 - eveneens in het World Forum - kwamen vooral ministers naar Den Haag.

‘Bij de internationale vredesconferentie van 1907 was het voor het laatst dat we zoveel wereldleiders tegelijkertijd in Nederland hadden. Maar tegenwoordig zijn de delegaties en veiligheidsmaatregelen natuurlijk veel groter.’