Instellingen

Noël van Klaveren in spotlights op Alphens Sportgala

Noël van Klaveren - Sportgala 2014

ALPHEN AAN DEN RIJN - Noël van Klaveren is vrijdagavond uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar in Alphen aan den Rijn. De achttienjarige Alphense ontving de prijs vanwege haar verrassende tweede plaats op het Europees kampioenschap turnen vorig jaar, haar debuut op het WK en knappe internationale zeges.

Naast Van Klaveren was ook Julia Remmerswaal genomineerd. Remmerswaal is eerste keeper van hockeyhoofdklasser HDM uit Den Haag. Zij dankt haar nominatie vanwege de gouden medaille die het Nederlands hockeyteam won op het EK tot achttien jaar. De derde kanshebber was Fleurine Menijn, Nederlands kampioene ritmische gymnastiek.

'Ik had natuurlijk op deze prijs gehoopt. Ik heb een heel goed jaar gehad en ben blij dat ik gewonnen heb', zegt Van Klaveren tegenover Alphen Stad FM/TV. Het turntalent was eerder ook genomineerd bij het NOS/NOC*NSF Sportgala en de sportverkiezing in Amsterdam. Daar greep ze naast de prijzen.

Enno Kramer (wereldkampioen zeilen in flying duchtmanklasse) volgde Luuk Verbij op als sportman van het jaar. De andere prijzen gingen naar american football-landskampioen Alphen Eagles (sportploeg), Nederlands kampioen turnen Esmee Parinussa (sporttalent) en Gouden Spike-organisator AAV '36 (sportvereniging).

Twee sportpenningen

Tijdens het Alphens Sportgala in vogelpark Avifauna werden niet alleen de jaarlijkse sportprijzen van Alphen aan den Rijn uitgereikt, maar dit jaar werden door wethouder Michel du Chatinier twee sportpenningen van de gemeente Alphen toegekend. Eén was er voor Van Klaveren. Zij is pas de derde Nederlandse ooit die een EK-turnmedaille pakt op 'sprong'.

De tweede onderscheiding was voor crosstriatlete Jip Veelenturf vanwege haar sportprestaties de voorbije drie jaar: vicewereldkampioen tot 18 jaar (2011), Europees kampioen tot 23 jaar (2012) en wereldkampioen tot 23 jaar (2013). Veelenturf behaalde haar titels in 2012 en 2013 tijdens de Beach Challenge in het Haagse Kijkduin.