Instellingen

Gevangenisziekenhuis Scheveningen weer in opspraak na dood van patiënt

Gevangenis Scheveningen
Gevangenis Scheveningen

DEN HAAG - De kwaliteit van de zorg in het Justitieel Medisch Centrum (JMC) op Scheveningen lijkt nog niet op orde te zijn. Een week geleden is op mysterieuze wijze weer een patiënt overleden, meldt het Radio 1 programma Argos.

Het slachtoffer is een 57-jarige zwerver. Hij zou zondag aan een gat in zijn long zijn overleden. Zijn advocaat spreekt zijn verbazing daarover uit. Bij hem is niets bekend over longklachten.

De SP wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doet. De partij vindt dat ook twee andere zaken rond de behandeling van gevangenen bij het Justitieel Medisch Centrum bekeken moeten worden.

Klachtencommissie

Eén gevangene is al met zijn klachten inmiddels in het gelijk gesteld door de interne klachtencommissie van het gevangenisziekenhuis op Scheveningen en de nationale Ombudsman.

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie zei in december in de Tweede Kamer dat de zaak nu op orde is in het ziekenhuis na een uitzending van Argo over misstanden in het JMC. Argos onthulde toen dat er twee eerdere overlijdensgevallen zijn geweest, in 2007 en 2011. In beide gevallen heeft dat geleid tot tuchtklachten tegen dokters uit het JMC.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg verwacht dit voorjaar een onderzoek naar de kwaliteit van de zorg in het JMC af te ronden.