Redder slachtoffer flatbrand: 'Ik zag de angst in haar ogen'

ZOETERMEER - Romano woont pas een week in de flat aan het Savelsbos in Zoetermeer als hij zaterdag door zijn vriendin wordt gewaarschuwd dat er iets aan de hand is de flat. Ze denkt dat er buiten wordt gevochten en Romano gaat er op af.
'Op het moment dat ik de galerij opliep zie ik rook op de galerij op drie hoog. Ik ben snel naar boven gerend en zie dat ze de ramen proberen in te slaan met pannen.' Maar het lukt niet om het raam kaport te slaan en Romano gaat weer naar zijn eigen appartement op de eerste etage om een hamer te halen. In de haast vindt hij alleen een boormachine en neemt die dan maar mee naar boven. Daar is het raam inmiddels al ingeslagen. Hij ziet de bewoonster uit het raam hangen, ze hapt naar adem. 
'Wij zeiden tegen haar: “loop naar de voordeur”, maar dat kon ze waarschijnlijk niet', zegt Romano. Hij legt daarom samen met andere buren handdoeken over de scherven om de vrouw zonder gewond te raken door het raam te krijgen. 'Op dat moment is de voordeur ingetrapt door een maatje van mij', vertelt hij. Maar daardoor komt er zoveel zuurstof bij de brand waardoor het vuur aanwakkert.

'Angst in haar ogen'

Romano: 'Ik wou de vrouw eruit trekken, maar er kwam een hele grote rookwolk uit het huis. Toen zag ik allemaal mensen weglopen, maar ik zag de angst in de vrouw haar ogen en toen heb ik haar op eigen risico eruit geholpen.' Toegesnelde agenten ontfermen zich vervolgens over de vrouw.
'Ik ben behoorlijk geschrokken', vertelt de Zoetermeerder. Ook zijn buren zijn behoorlijk aangedaan, vertelt hij.

Ademhalingsklachten

Het slachtoffer van de brand in het appartement in de flat aan het Savelsbos is met ademhalingsklachten naar het ziekenhuis gebracht. Haar hond overleefde de brand niet. De woning in de wijk Meerzicht raakte zwaar beschadigd.