West-Safari: De engelen van de Engelbewaarderskerk waken over de Engel

DE ENGEL - Een verkeersdrempel , dat willen de bewoners van het gehucht vlakbij Lisse. En dat kunstwerk had niet gehoeven. Maar de gemeente Lisse besloot anders. Dat is dan ook echt HET nieuws van De Engel. O nee, toch nog wat: Piet Goedemans is vrijdag weggebracht met een mooie dienst in de Engelbewaarderskerk.
De dames van de West-Safari, Karin Versteeg en Mariët Overdiep, halen deze week het nieuws op in de kleinste gehuchten van Zuid-Holland. Te beginnen in de Engel. Het gehucht wordt volgens de website Wikipedia gedomineerd door de Engelbewaarderskerk in neo-Byzantijnse stijl. En aangekomen in de buurt van Lisse is de enorme kolos niet te missen. De handrem wordt aangetrokken en de verslaggevers stappen uit op zoek naar het nieuws van de Engel.
De eerste verrassing is dat de Engelbewaarderskerk helemaal niet in de Engel staat, maar in het gehucht Ter Beek. De man in pyjama aan de deur weet te vertellen dat er vroeger een huis ter Beek was waar weeskinderen opgevangen werden. Om het weeshuis heen zijn de kerk en een aantal huizen gebouwd. Vandaar de naam Ter Beek. En ja de engelen van de Engelbewaarderskerk doen hun werk heel goed, want het is allemaal heel vredig in de buurt.

Liever een verkeersdrempel dan een kunstwerk

Ja, er is wel een ding waarover gesproken wordt: er wordt soms te hard gereden en de bewoners willen graag een verkeersdrempel. De gemeente Lisse liet weten daar geen geld voor te hebben. Wel verscheen er een kunstwerk van een schelp met een fiets waar niet om gevraagd was. Daar was kennelijk wel geld voor. 'Ander potje geld zeker', verzucht de man in pyjama. Maar verder is het rustig in ter Beek. De buurman weet het zeker: 'de engelen brengen rust waardoor hij kan genieten van het prachtige bollenlandschap.  Het blauw van de hyacinten met de zoete geur die over het land trekt is geweldig.'

Dat het allemaal zo gemoedelijk gaat

De dames vervolgen hun tocht naar het echte de Engel, vijfhonderd meter verder op. Zoals het hoort vervult de kroeg een spilfunctie in de buurt. Hoewel het nog vroeg in de ochtend is, zitten de stamgasten aan de stamtafel met hun krant. 'Het nieuws van de Engel?, dat het allemaal zo gemoedelijk gaat. .en ja Goofy is dood.'

Piet Goedemans

Goofy, de bijnaam van  Piet  Goedemans is vrijdag weggebracht. Hij is 81 jaar geworden. Een echte Engelaar die wel voor vertier zorgde in de kroeg. Ze missen hem in de Engel. 'Maar hij zit nu vast op het bankje bij de engelen in de Engelbewaarderskerk, dat denken we echt', zegt de uitbater van de Engel.

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs. Ga voor meer avonturen van onze Safari-verslaggevers naar het nieuwsoverzicht.