Instellingen

Hagenaar Martijn Beekman maakt beste binnenlandse nieuwsfoto

Beekman is genomineerd in de categorie Binnenland Enkel voor deze foto van Mark Rutte die de hand van de Kamervoorzitter kust
Beekman is genomineerd in de categorie Binnenland Enkel voor deze foto van Mark Rutte die de hand van de Kamervoorzitter kust

DEN HAAG - De Haagse fotograaf Martijn Beekman heeft de beste binnenlandse nieuwsfoto van het afgelopen jaar gemaakt. Hij greep net naast de Zilveren Camera die naar zijn Utrechtse collega Ilvy Njiokiktjien ging.

Beekman had een foto gemaakt met premier Mark Rutte erop die Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een handkus geeft. Tegen ANP-foto vertelde de fotograaf dat hij precies op de juiste plek stond om de vluchtige handkus van de bellende minister-president te maken.

‘Rutte geeft haar bijna altijd bij binnenkomst een handkus, maar ik had dit nog nooit eerder kunnen vastleggen’, aldus Beekman. De foto kreeg extra veel aandacht, omdat Van Miltenburg onder vuur lag om haar functioneren als Kamervoorzitter.

Begrafenis

Beekman won in 2011 nog wel de Zilveren Camera. Dit jaar was de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland voor Ilvy Njiokiktjien voor een foto die ze maakte bij de begrafenis van Nelson Mandela.

De Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek ging naar Rob Hornstra en Arnold van Bruggen. Zij maakten 'The Sochi Project', een fotoserie over de omstreden Olympische Spelen in Rusland. De Nationale Portretprijs ging naar fotografe Robin de Puy. Ze fotografeerde haar vakgenote An-Sofie Kesteleyn.

Ruim 548 fotografen zonden in totaal zo'n 10.000 foto's in voor de jaarlijkse persfotowedstrijd. Een vakjury van fotografen, fotoredacteuren en journalisten koos de beste nieuwsfoto van het afgelopen jaar en de winnaars in de andere categorieën. De thema's portret en cultuur & entertainment kregen dit jaar de meeste inzendingen.