Zeer ernstige verkeershinder rond Den Haag tijdens nucleaire top NSS

File snelweg
File snelweg
DEN HAAG - Mensen die tijdens de nucleaire top NSS in of rond de Randstad moeten zijn, moeten rekening houden met zeer ernstige verkeershinder. Dat zei Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat maandagochtend op een persconferentie over de grootste top die ooit is gehouden in Nederland.
'Overlast wordt zo veel mogelijk beperkt', zegt Dronkers. 'Niettemin moeten weggebruikers tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rekening houden met zeer ernstige verkeershinder. Dat geldt ook voor weggebruikers in Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk, de Bollenstreek en Haarlemmermeer.'
Tijdens de drukste momenten 's ochtends op maandag 24 maart en de middag van 25 maart moet rekening worden gehouden met een 'spits bovenop de spits'. Dronkers: 'Het advies is om op maandag 24 en dinsdag 25 maart niet naar dit deel van de Randstad te komen, als mensen er niet per se hoeven te zijn. Probeer elders of thuis te werken.'

Toch naar Den Haag

Mensen die tóch in Den Haag, Schiphol en omgeving moeten zijn, kunnen beter buiten de spits reizen, benadrukt Dronkers. Het kan ook gebeuren dat automobilisten die tussen Amsterdam en Den Haag rijden, via Utrecht moeten omrijden. Het verkeer tussen het noorden en oosten en de Randstad moet misschien via Arnhem en Apeldoorn rijden, om Utrecht heen.
De NS zet tijdens de spits op 24 en 25 maart extra treinen en langere treinen in tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Daardoor kunnen er 22.000 mensen per uur met de trein, 10.000 meer dan normaal, aldus Dronkers. ProRail heeft extra mensen paraat en houdt locomotieven achter de hand om gestrande treinen snel weg te kunnen slepen.

58 wereldleiders

De top wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag. Er komen 58 wereldleiders, zoals de Amerikaanse president Barack Obama, op af.