Twee Leidse wetenschappers krijgen 1,5 miljoen euro

LEIDEN - 31 wetenschappers krijgen ieder 1,5 miljoen euro waarmee ze de komende jaren onderzoek kunnen doen en een onderzoeksgroep kunnen opbouwen. Onder hen zijn twee wetenschappers van de Universiteit Leiden.
Dat maakte wetenschapsorganisatie NWO maandag bekend. Het toegekende bedrag valt onder de zogenoemde Vici-beurzen. NWO kreeg 202 aanvragen binnen voor deze beurzen. 15 procent van hen kreeg er een toegekend.
Dr. Marian Klamer is een van de twee Leidse wetenschappers. Zij doet onderzoek naar de verschillen in taalontwikkeling tussen geërfde woorden uit de vooroudertaal en leenwoorden uit buurtalen. Het verschil tussen deze twee processen is vaak moeilijk te achterhalen, omdat buurtalen vaak dezelfde vooroudertaal hebben. In Oost-Indonesië is echter een uniek taalgebied, waar lenen plaatsvindt tussen talen die geen familie zijn.

Gevoelige genen

Ook natuurkundige John van Noort heeft een beurs gekregen. Hij doet onderzoek naar DNA-structuur en hoe die de activiteit van genen die gevoelig zijn voor hormonen beïnvloedt.
Andere onderwerpen waarnaar onderzoek wordt gedaan, zijn onder meer privacy in de 21ste eeuw, overstromingsrisico's, stuivend zand, en maanwater.