Dagelijks 13.000 agenten bij nucleaire top in Den Haag

Politieagenten
Politieagenten
DEN HAAG - De nucleaire top NSS die in maart in Den Haag wordt gehouden, wordt een ongekende veiligheidsoperatie. Iedere dag zullen er 13.000 agenten op straat zijn. Dat zijn er vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar.
Dat zei Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, maandag op een persconferentie over de grootste top die ooit is gehouden in Nederland. De top is op 24 en 25 maart in het World Forum in Den Haag. Er komen 58 wereldleiders, zoals de Amerikaanse president Barack Obama, naar toe.
Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd. Awacs-vliegtuigen van de NAVO zullen het luchtruim bewaken. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegtuigen en ballonvluchten, is op en rond de top niet mogelijk, zei Dick Schoof, de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. Ook op zee, vooral de strook voor de kust, gelden beperkingen.

Maatregelen

'We zijn goed voorbereid', zei Schoof. Om de top veilig en ongestoord te laten verlopen, zijn tal van zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. De overheid heeft daarbij volgens Schoof gezocht naar een balans tussen noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en een ongestoord doorgaan van het maatschappelijk leven. Maar 'hinder is onvermijdelijk, zeker bij vervoer over de weg'.