Rechtszaak Ibn Ghaldoun begonnen

DEN HAAG - Voor de rechtbank in Rotterdam is de zaak over de examendiefstal op de Ibn Ghaldoun school in mei vorig jaar begonnen. Drie verdachten uit Delft, Den Haag en Zoetermeer staan terecht. Ook acht anderen moeten zich voor de rechter verantwoorden.
Justitie verdenkt een 18-jarige Delftenaar ervan samen met een 19-jarige Hagenaar in mei in de school te hebben ingebroken in de kluis van de school. De examens zouden ze daarna in sealbags hebben gestopt. De Delftenaar en de Hagenaar zouden daarna foto’s van de examens hebben gemaakt om door te verkopen. Een Zoetermeerder zou zich daar ook schuldig aan hebben gemaakt. Gestolen examens werden verkocht.
Van de elf verdachten zijn er twee niet komen opdagen. Of zij later deze week nog wel komen, kunnen de advocaten niet bevestigen. Een aantal advocaten wil de zaak aanhouden. Ze zeggen te weinig tijd te hebben gehad en willen nader onderzoek. De zaak tegen twee anderen wordt achter gesloten deuren gehouden, omdat de verdachten minderjarig zijn. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint dinsdag.

'Directeur mocht geen diploma's uitreiken'

Volgens een van de advocaten heedt de Onderwijsinspectie voormalig directeur Bart Renders van het Ibn Ghaldoun onder druk gezet om de leerlingen die betrokken waren bij de examenfraude geen diploma uit te reiken. Of dat juridisch allemaal wel kon, zou voor latere zorg zijn. Dat verzoek van de inspectie kwam tijdens het strafrechtelijk onderzoek.
De advocaat stelt dat het verzoek om geen diploma uit te reiken al een strafrechtelijke sanctie is. Het Openbaar Ministerie (OM) zou hieraan ,,actief hebben meegewerkt''. De advocaat noemt het een dubbele bestraffing, omdat er naast een sanctie ook strafrechtelijke procedure aan de gang is. Het OM zou om die reden niet-ontvankelijk moeten worden verklaard, vinden verschillende advocaten.
Grootste examenfraudezaak
De rechtbank in Rotterdam heeft een week voor de zaak uitgetrokken. Centraal staat de vraag of de scholieren op het Ibn Ghaldoun hebben overzien dat de inbraak die ze pleegden grote maatschappelijke gevolgen zou hebben en 100.000 euro schade zou veroorzaken.
De rechter moet die vraag weliswaar in juridische zin nog beantwoorden, maar dat de zaak de maatschappij schokte, is een feit. Het werd de grootste examenfraudezaak in Nederland. Na politieonderzoek ging het uiteindelijk om de diefstal van 27 examens: 15 vwo-, tien havo en twee vmbo-examens.
Enkele verdachten zouden meerdere keren via het dakraam van de kluiskamer, waar de examens werden bewaard, hebben ingebroken. De toetsen zijn vermoedelijk gefotografeerd en daarna weer teruggelegd. De beelden van de examens werden waarschijnlijk via internet en usb-sticks verder verspreid.

Kattenkwaad

De 11 verdachten, tussen de 16 en 21 jaar oud, worden verdacht van de inbraak of betrokkenheid daarbij, of het daarna verspreiden van de examens. Tijdens een voorbereidende zitting vorig jaar deden enkele advocaten van de verdachten de inbraak af als kattenkwaad of het bemachtigen van een 'spiekbriefje 3.0'.
De officier van justitie moet de rechter ervan te zien overtuigen dat de verdachten wisten wat de gevolgen van de inbraak zou kunnen zijn, ook omdat ze er langere tijd mee bezig waren.
Het College voor Examens moest opnieuw een Frans examen laten maken, produceren en distribueren. Het college moet het precieze schadebedrag nog berekenen en zal het daarna op de veroordeelden verhalen.
Jan-Roelof Visscher is voor RTV Rijnmond bij de zaak aanwezig. Volg hier zijn tweets.