'Overname Ziggo kost banen'

DEN HAAG - De overname van Ziggo door het Amerikaanse bedrijf Liberty Global gaat op korte termijn ten koste van de werkgelegenheid bij de Nederlandse kabelexploitant. Dat zei financieel bestuurder Bert Groenewegen van Ziggo maandag in een toelichting op het bod van Liberty Global.
'De fusie kost op korte termijn absoluut banen', stelde Groenewegen. Concrete getallen werden niet genoemd, maar Europees directeur Diederik Karsten van Liberty Global gaf aan dat gedwongen ontslagen waarschijnlijk niet kunnen worden uitgesloten. Groenewegen voorspelde dat de werkgelegenheid bij Ziggo op termijn wel zal toenemen, omdat het bedrijf zal groeien.
Ook vakbond CNV Publieke Zaak vreest voor banenverlies. 'Dit kan niet anders dan personele consequenties hebben. Als je twee dochters bij elkaar voegt krijg je heel veel dubbelingen', zegt Anselma Zwaagstra, bestuurder bij CNV. Liberty Global is ook eigenaar van UPC, dat vergelijkbare diensten als Ziggo aanbiedt.

Amerikaanse toestanden

Zwaagstra wijst er ook op dat er in de Verenigde Staten een hele andere cultuur is dan in Nederland als het gaat om overleg met vakbonden. 'Het overlegmodel kent men in Amerika niet. Ook daar maak ik mij zorgen over', aldus Zwaagstra.
De bonden worden maandagmiddag door de directie van Ziggo geïnformeerd over de plannen van Liberty Global. Verder moeten ook de aandeelhouders en de Autoriteit Consumenten Markt (ACM) akkoord gaan met de overname. 'Daarom zal het zeker nog wel enkele maanden duren voordat duidelijk is of de overname doorgaat', aldus Zwaagstra.

Klanten merken niets

Ziggo heeft maandag laten weten voor de klanten geen veranderingen te verwachten.