Winteropvang voor daklozen woensdag van kracht

Daklozenopvang
Daklozenopvang
DEN HAAG - Dak- en thuislozen in Den Haag kunnen vanaf woensdag gebruikmaken van de winteropvang. De regeling wordt voor het eerste deze winter van kracht omdat het vanwege de kou te gevaarlijk is om op straat te slapen.
De extra winteropvang, met een capaciteit van 125 bedden, vindt voor het tweede jaar plaats aan de Zilverstraat in het pand van Schroeder. Bezoekers krijgen naast een slaapplaats ook een maaltijd en ontbijt, ze kunnen zich er ook douchen en hun kleding wassen. Verder zijn er overdag activiteiten en kunnen mensen met medische klachten terecht bij een sociaal verpleegkundige. Bezoekers en medewerkers van de Haeghe Groep werken samen aan het schoon houden van de omgeving van de Zilverstraat.
De opvang hier is minder geschikt voor vrouwen. Voor hen is er deze winter nachtopvang bij de Kessler Stichting aan de Delagoastraat.

In totaal 240 bedden beschikbaar

Tijdens de winterregeling kunnen daklozen ook gratis gebruikmaken van de gewone nachtopvang van de Kessler Stichting en het Leger des Heils. In totaal zijn dit jaar 240 bedden beschikbaar tijdens de winterregeling.
Afgelopen winter was de regeling uitzonderlijk lang van kracht. Gedurende vijf periodes konden daklozen er 76 nachten gebruik van maken. Voor het eerst waren de deuren toen ook enkele dagen in april geopend. Gemiddeld maakten in de winter van 2012/2013 dagelijks 178 personen gebruik van één van de verschillende overnachtingsmogelijkheden. Op de drukste dag waren er 215 bezoekers. Gedurende de hele periode van de regeling hebben in totaal 495 verschillende personen gebruik gemaakt van de voorziening. Zij varieerden in leeftijd van 18 tot 77 jaar. Gemiddeld sliep men 12 nachten in de opvang.

Ook in andere steden opvang

De winterregeling geldt van 1 november tot 1 april en gaat in wanneer het vanwege de kou te gevaarlijk is om buiten te slapen. Ook in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gaat woensdag de nachtopvang open.