'Moordenaar' Hester van Nierop uit Den Haag: 'Ik ben onschuldig'

DEN HAAG - De verdachte van de moord op Hester van Nierop uit Den Haag ontkent ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Dat zei hij tegen Mexicaanse media. Op de vraag of hij onschuldig is antwoordde de moordverdachte: 'Ja meneer.'

Door John van der Tol

De Mexicaanse Roberto Flores werd vrijdagmiddag (lokale tijd) aangehouden toen hij de Verenigde Staten werd uitgezet. Hij had een gevangenisstraf uitgezeten, omdat hij in drugs had gedeald. Flores verbleef illegaal in Amerika en werd daarom na zijn vrijlating uitgeleverd aan Mexico.
De arrestant wilde duidelijk niet inhoudelijk reageren op de vragen van de pers. 'Ik heb niets te zeggen. Ik weet nergens van en ik wil met een advocaat spreken', zei Flores. Op de vraag of hij de vermoorde Haagse Hester van Nierop kende zei de verdachte: 'Ik weet niet wat u bedoelt.'
Kamermeisje vindt Hester
Hester van Nierop werd op 19 september 1998 vermoord op een hotelkamer in Ciudad Juárez, een grensstad tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ze was verkracht, gewurgd en met een handdoek om haar middel onder het bed geschoven. De Haagse werd gevonden door een kamermeisje van het hotel.
De 27-jarige architecte maakte dat jaar een reis van zes tot acht maanden door Mexico en de Verenigde Staten. Ze was op zoek naar werk of een stageplek en wilde de architectuur in de landen bestuderen om inspiratie op te doen.
Tegenzin
Personeel van het hotel heeft in 1998 verklaard dat Hester bij de receptie heeft staan praten met een man. Na een kwartier zou de Haagse tegen haar zin in zijn meegelopen met de gast. Toen het lichaam van de Haagse werd gevonden was de man al met de noorderzon vertrokken.
Onlangs vond de politie een Facebookprofiel van een man die qua uiterlijk sterk overeenkwam met het destijds opgegeven signalement van de verdachte. Zijn naam werd kort na het misdrijf ook al genoemd, maar hij werd nooit aangehouden.
'Dit is hem'
De ouders van Hester van Nierop zijn er vrijwel zeker van dat de moordenaar van hun dochter nu is opgepakt. 'Hij voldoet aan alle eisen. Het kan bijna niet anders dan dat hij de moordenaar van mijn dochter is', laat moeder Arsène van Nierop aan Omroep West weten.