Instellingen

Eis: 8 jaar cel voor kogelregen Herenstraat Rijswijk

RIJSWIJK - Justitie eist in hoger beroep 8 jaar cel tegen Florian G., een Albanees die op 15 oktober 2007 zijn pistool zou hebben leeggeschoten in de Herenstraat in Rijswijk. Zestien kogelhulzen werden teruggevonden. 'Het onderzoek kreeg niet voor niets "Texas" als naam', licht de advocaat-generaal toe.

De schietpartij was middenin de drukke winkelstraat. 'Volstrekt waanzinnig', vindt de advocaat-generaal. Ze noemt het een wonder dat niemand gewond raakte of is overleden. 'Dat is niet aan de verdachte te danken', voegt ze eraan toe.

Door de rechtbank werd G. eerder veroordeeld tot 10 jaar cel voor meervoudige poging tot moord. Justitie gaat uit van meervoudige poging tot doodslag en eist daarom een lagere straf.

'Het was iemand anders'

Florian G. zegt dat hij het niet was. Het wapen waarmee is geschoten zat in zijn jaszak, maar vlak voor de schietpartij is een andere Albanees met zijn jas naar buiten gerend. Die wist dat er een pistool in zat en dat heeft hij vervolgens leeggeschoten. Maar die andere Albanees is spoorloos. Ondanks inspanningen om hem op te sporen, is nog steeds niet bekend waar hij is.

De advocaat-generaal vindt het verhaal van Florian niet aannemelijk. 'Op de jas, handschoenen en het pistool zijn alleen sporen van Florian gevonden, niet van de andere man.' Maar Ad Westendorp, advocaat van G., nuanceert dat. 'Er is wel degelijk een ander spoor gevonden, alleen was dat te klein om te gebruiken. We kunnen inderdaad niet vaststellen dat het van de andere man is, maar ook niet uitsluiten.'

Aanleiding onbekend

Waarom die avond in de Herenstraat is geschoten, blijft een mysterie. Volgens de advocaat-generaal is door Florian geschoten op een 'onbekend gebleven persoon'. Die persoon zou één kogel hebben afgevuurd, de andere vijftien komen uit het wapen van Florian. Waarom werd geschoten, dat is niet duidelijk.

Daarom is het volgens Westendorp ook aannemelijker dat de andere Albanees heeft geschoten. 'Hij had ruzie over geldschulden. Daarnaast zijn er getuigen die hem hebben herkend als schutter, terwijl niemand mijn cliënt heeft herkend. En als mijn cliënt al de schutter was, waarom zou hij dan na de schietpartij zijn eigen jas hebben uitgedaan en weggegooid?'

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.