Klacht Aziaten om weigeren babymelkpoeder

Nutricia
Nutricia
ZOETERMEER - Een vrouw van Thaise afkomst en een vrouw van Chinese afkomst zijn naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt omdat ze vinden dat ze zijn gediscrimineerd toen ze in een drogist probeerden babymelkpoeder te kopen. Volgens het college hebben de twee, apart van elkaar, een klacht ingediend omdat hen het kopen van het melkpoeder is geweigerd vanwege hun Aziatische uiterlijk.
Supermarkten en drogisten kampen regelmatig met een tekort aan babymelkpoeder in de schappen omdat er grote vraag naar is vanuit China. Zuivelfabrikant Nutricia in Zoetermeer heeft de productie van Nutrilon-babymelkpoeder het afgelopen jaar al flink opgevoerd. Melkpoeder vindt gretig aftrek in Azië, omdat daar veel meer kinderen worden geboren dan in Europa. Bovendien zijn consumenten in Azië sinds het melamineschandaal in 2008 bereid meer te betalen voor Europees melkpoeder.
‘Als supermarkten maatregelen nemen om de schaarste te lijf te gaan, dan moeten die maatregelen voor iedereen gelden ongeacht iemands afkomst’, stelt het College voor de Rechten . ’Iemand uitsluiten vanwege zijn Aziatische uiterlijk is verboden.’
Donderdag behandelt het college de zaken, zo liet de instantie maandag weten.Volgens het college gaat het in deze gevallen om filialen van de Etos in Barendrecht en een Kruidvat in Vlaardingen. Het college doet in maart uitspraak in de zaken.

Prijs melkpoeder laag

Vooral Chinezen kochten de afgelopen jaren de voorraden melkpoeder in Nederland op om die  in China voor grof geld weer te verhandelen, zo kwam eerder aan het licht. In Nederland is de prijs van melkpoeder relatief laag, terwijl zuivelproducten uit ons land internationaal hoog staan aangeschreven.
Afgelopen maanden heeft Nutricia de bevoorrading van Nutrilon al flink verhoogd. Ook is in veel supermarkten en drogisterijen een maximum ingesteld aan het aantal verpakkingen dat per klant kan worden gekocht.