Tot 4 jaar cel voor in brand steken Hagenaar

Politieonderzoek Helmerstraat Den Haag
Politieonderzoek Helmerstraat Den Haag
DEN HAAG - Straffen tot vier jaar cel zijn opgelegd voor het ontvoeren van een 24-jarige man uit Den Haag. De daders van 18, 19 en 22 jaar hebben de man geslagen, met een nepwapen bedreigd en uiteindelijk in brand gestoken.
Het slachtoffer zou spullen hebben gestolen van een van de vier daders. Ze wilden van hem weten waar de spullen waren gebleven. Met de smoes dat hij met meisjes zou gaan chillen, werd hij naar een kelderbox gelokt. Daar wachtten ze hem op.
De man werd geslagen en kreeg een nepwapen op zijn hoofd en in zijn mond. Een van de mannen pakte een jerrycan met brommix (een mengsel van benzine en olie) en goot dat over het slachtoffer heen. Daarna moest de man zijn aansteker afstaan. Toen met die aansteker werd geklikt, vloog de man in brand.

Littekens

De man die het slachtoffer met brommix heeft overgoten en heeft aangestoken moet vier jaar de cel in, waarvan een jaar voorwaardelijk. Justitie had vijf jaar cel geëist. De man die niets wist van het plan en buiten op de gang heeft gestaan, is veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.
De jongen van 18 en een van de twee 19-jarigen zijn volgens het jeugdstrafrecht berecht. Ze zijn verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en kregen een jaar jeugddetentie opgelegd. Daarnaast moeten ze allebei jeugd-TBS ondergaan.
Het slachtoffer heeft de ontvoering overleefd, maar moest wel huidtransplantaties ondergaan. Hij zal littekens houden.