Zuid-Hollandse gemeenten steunen werelderfgoednominatie Romeinse Limes

LEIDEN - Negen gemeenten uit onze regio hebben maandag een akkoord gesloten over de erfgoednominatie van de Limes, de voormalige Romeinse grens langs de Rijn. Ook minister Jet Bussemaker (Cultuur) en vertegenwoordigers van de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland zetten in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een krabbel onder de intentieverklaring.
Samen met nog zestien andere Nederlandse gemeenten gaan ze zich inzetten om de Limes op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Alleen Alphen aan den Rijn heeft de verklaring nog niet ondertekend. De nieuwe gemeente is de afgelopen maanden druk geweest met de herindeling en moet nog een besluit nemen.
De negen gemeenten in onze regio die de intentieverklaring hebben ondertekend zijn: Bodegraven-Reeuwijk, Katwijk, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Noordwijk, Oegstgeest, Rijnwoude, Voorschoten en Zoeterwoude.

Noordgrens Romeinse Rijk

De Limes, Latijns voor grens, markeerde 2000 jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk, waar Nederland deel van uitmaakte. De Limes was enerzijds een militaire zone, die bestond uit een weg, verdedigingswerken en burgernederzettingen, maar het was ook een handelsroute.
In Leidschendam-Voorburg zijn bijvoorbeeld resten gevonden van de Romeinse stad Forum Hadriani en het kanaal van Corbulo.
Het kabinet plaatste in 2011 de Romeinse Limes op de voorlopige Lijst Werelderfgoed. Dit is een inventarisatie van alle belangrijke monumenten die Nederland de komende jaren van plan is te nomineren. Het Werelderfgoedcomité van VN-organisatie UNESCO bepaalt uiteindelijk wat er op de Werelderfgoedlijst komt. 
De voordracht van de Romeinse Limes in Nederland betekent een uitbreiding van drie onderdelen van de Limes die al op de Werelderfgoedlijst staan: in Engeland, Duitsland en Schotland. Wanneer de Romeinse Limes in Nederland hieraan toegevoegd wordt, vormen deze onderdelen het grootste archeologische monument van Europa.

Nederlandse werelderfgoederen

Nederland telt momenteel negen erkende werelderfgoederen natuurgebied Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het Ir. D.F. Woudagemaal, Willemstad Curaçao, Droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Grachtengordel van Amsterdam.