Instellingen

Haagse middenstand ziet kans in nucleaire top

Spuistraat Den Haag
Spuistraat Den Haag

DEN HAAG - De Haagse middenstand wil van de overlast vanwege de nucleaire top vooral een deugd maken. Met tienduizenden extra bezoekers in de stad liggen er kansen op extra omzet, zegt voorzitter Paul Corten van BOF, de Binnenstad Ondernemers Federatie.

Deze koepel van winkelstraten en middenstandsverenigingen bespreekt de komende dagen langere openingstijden op maandag 24 en dinsdag 25 maart. ‘We zien de top niet als een bedreiging, maar als een kans’, zegt Corten.

Hotels zitten vol

Bevoorradingsproblemen neemt de middenstand voor lief. ‘Supermarkten ondervinden zeker hinder, maar dat weet je met zulke verkeersafsluitingen’, aldus Corten. ‘We willen een gebaar maken naar buitenlandse bezoekers die nog nooit in Den Haag zijn geweest. Dat gaat een boost geven. Hotels zitten nu al helemaal vol.’

De musea rond het World Forum, waaronder het Gemeentemuseum, zijn rond de top drie dagen dicht. Madurodam is open, al is de bereikbaarheid voor bussen en openbaar vervoer niet optimaal. Ook op de weg wordt het behelpen, omdat een aantal wegen rondom Den Haag wordt afgesloten.

Omzetderving bij aantal winkels

Toch zijn er ook ondernemers die een flinke omzetderving verwachten. Dat geldt vooral voor de winkelgebieden rondom het World Forum, waar de nucleaire top gehouden wordt. Een aantal winkels zal dan onbereikbaar zijn.

Detailhandel Nederland adviseert winkeliers die omzet mislopen om bij de gemeente aan te kloppen voor een schadeloosstelling. ‘We raden consumenten die van plan zijn naar Den Haag te komen voor een dagje winkelen aan zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen en zich vooraf goed te laten informeren’, aldus een woordvoerster van de brancheorganisatie.

>>Lees alles over de nucleaire top (NSS) in het dossier