Instellingen

Palingvissers Nieuwkoopse Plassen sparen otters

NIEUWKOOP - Beroepsvissers die werken in de Nieuwkoopse Plassen gaan met aangepaste fuiken vissen. Dat is nodig, omdat de otter weer terug is in het gebied. In de oude fuiken kan het dier zich klem zwemmen en verdrinken. Dat moet natuurlijk voorkomen worden.

De oorspronkelijke fuiken krijgen een kleine aanpassing. In het diepst gelegen deel wordt een net aangebracht. Het is een net met mazen waar de meeste vissen doorheen kunnen. Een otter kan er niet door. Het dier zal terugkeren en niet sterven in de fuik.  

Eén van de beroepsvissers die op paling vist in het gebied is Jaap Wansink. Hij heeft wel vangstverlies door het extra net. ‘Een grote snoek past ook niet door het verkleinde fuik’. De man die al zijn hele leven woont en werkt in Nieuwkoop vindt het echter geen probleem dat hij minder vangt. ‘Ik doe het voor de natuur hier, die wil ik sparen.’

De vissers zijn overigens niet verplicht om de aangepaste fuiken te gebruiken. 'In gebieden in Overijsel is het al wel verplicht. Hier zijn we zelf gestart met de nieuwe fuiken, omdat de otter in dit gebied thuishoort. Dan moet het wel de kans krijgen om zich te ontwikkelen', legt Wasink uit.