Instellingen

Brugrestaurant A4 dicht tijdens nucleaire top

Brugrestaurant A4
Brugrestaurant A4

DEN HAAG - Tijdens de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag moet ook het brugrestaurant over de A4 (richting Amsterdam) bijna drie dagen dicht. Ook het benzinestation en enkele andere bedrijven en horecazaken bij Den Ruygen Hoek sluiten verplicht de deuren. Dat zei burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer maandag.

Het gaat in totaal om zeven ondernemingen die aan de westkant van de snelweg liggen. Om de veiligheid van het vervoer van de wereldleiders te waarborgen, moeten zij van zondag 23 maart 16 uur tot woensdag 26 maart 3 uur dicht. De bedrijven en het benzinestation aan de oostzijde (richting Amsterdam) zijn wel open, aangezien voor de terugreis naar Schiphol precies dezelfde rijstroken worden gebruikt.

Geen compensatie

Voor de ondernemers is in principe geen compensatie geregeld. Mochten ze dit willen, dan kunnen ze bij het Rijk aankloppen. 'Het Rijk is verantwoordelijk voor de operatie', aldus Weterings.

Van zondag 23 maart 16 uur tot en met maandag 24 maart 15.00 uur gaat de A44 richting Den Haag helemaal op slot. Dat geldt ook voor de periode van dinsdag 25 maart 13.00 uur tot en met woensdag 26 maart 5.00 uur. Op dezelfde tijden zijn eveneens maar twee rijbanen beschikbaar op de A4 (tussen Schiphol en de A44) richting de Hofstad en dit geldt ook in beide richtingen voor de A5 (tussen de A9 en A4). Daarnaast zijn de op- en afritten op het aangegeven traject langs de A4 dicht.

Thuis werken

De burgemeester deed een beroep op werkgevers in de regio om als het even kan mensen thuis te laten werken. Hij vergelijkt de filedruk voor deze dagen met de code rood, die het KNMI afgeeft als er een enorme verkeersoverlast wordt verwacht als gevolg van het weer. ‘Alleen wij kunnen dit 2 maanden van tevoren aankondigen.’

 >>Lees alles over de nucleaire top (NSS) in het dossier