Grote zorgen om veranderingen jeugdzorg in 2015

RIJSWIJK - Stadsgewest Haaglanden heeft de voorbereidingen van de nieuwe Jeugdzorg op orde. Op papier lopen de gemeenten in de Haagse regio zelfs voor op de rest van het land. Toch zijn er grote zorgen of alles in de praktijk ook zo goed uitpakt.
Als de Eerste Kamer over twee weken instemt met de Transitie Jeugdzorg, worden de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Defence for Children is bang dat ook in Haaglanden kinderen straks niet meer de juiste zorg krijgen. 'Misschien is er staks te weinig geld om kwetsbare kinderen te helpen of blijkt dat hun problemen niet op tijd worden herkend', aldus Coby van der Kooi van de kinderrechtenorganisatie; maandagmiddag tijdens een debat in de Rijswijkse Schouwburg.

Bezuiniging

In het regeerakkoord staat dat de overheveling van de verantwoordelijkheden een bezuiniging moet opleveren van 15 procent. CNV Publieke Zaak gaat er vanuit, dat dit ten koste zal gaan van werkgelegenheid. Of dat jeugdwerkers bij de ene instelling worden ontslagen en daarna bij een andere organisatie tegen minder loon worden aangenomen.
Omdat de staatssecretaris nog steeds niet heeft berekend hoeveel geld welke gemeente precies krijgt, kunnen zij nog geen contracten sluiten met de zorgaanbieders. De bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland dringen aan op duidelijkheid. 'De politiek moet dit knelpunt snel oplossen', zegt Hans Beelen, directeur Uitvoering. 'Momenteel kan ik zelfs niet zeggen of wij over een jaar nog bestaan en voor hoeveel mensen er nog werk is. Al heb ik er alle vertrouwen in.' Eerder besloten de bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland om de tijdelijke contracten niet meer te verlengen.