Instellingen

IKEA kan omwonenden toekomstige vestiging Leiderdorp niet gerust stellen

Werktekening Ikea Leiderdorp

LEIDERDORP - De plannen die IKEA en de gemeente Leiderdorp maandagavond presenteerden konden enkele tientallen geinteresseerden die op de informatieavond waren afgekomen niet geruststellen. Vooral de plannen voor een nieuw parkeerdek vielen slecht bij de bezoekers.

Twee weken geleden werd bekend dat de bouw van de nieuwe vestiging van IKEA werd uitgesteld omdat het woonwarenhuis de extra parkeerlaag wilde bouwen. Daarvoor moest opnieuw een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. Door te af te wijken van de originele plannen uit 2008 wordt het gebouw hierdoor bijna vier meter hoger.

Ook files zijn een groot punt van zorg bij de bezoekers van de avond. De omwonenden zijn bang voor een verkeerschaos zoals die vaak in het weekend ontstaat bij de vestiging in Delft. Ze zijn vooral bang dat bezoekers die uit de Bollenstreek komen voor files zullen zorgen, omdat zij gebruik maken van de wegen die door Leiden en Leiderdorp voeren. Volgens de gemeente is die angst ongegrond en spreken onderzoeken dit tegen.

Daarnaast zijn veel bezoekers van de avond ook bang dat IKEA snel zal gaan uitbreiden als de nieuwe vestiging een succes is. Een woordvoerder sluit een uitbreiding bij succes niet uit, maar zegt dat er in eerste instantie nog geen plannen voor zijn. Volgens de klagers leert de ervaring dat alle 12 vestigingen uitgebreid zijn een aantal jaar na de opening.

De komst van de nieuwe IKEA-vestiging langs de A4 in Leiderdorp is een slepende zaak die al meer dan 10 jaar duurt. Eerst was het de eigenaar van het pannenkoekenhuis die niet weg wilde van het terrein. Daarna kwamen ook bezwaren van bewonersvereniging Essenpark. Uiteindelijk zijn alle bezwaren ongegrond verklaard door de Raad van State. De panenkoekenboerderij verhuist eind januari naar een nieuw pand.

Door de wijziging in het bouwplan van de meubelgigant zijn de werkzaamheden voorlopig uitgesteld. Het is niet bekend wanneer begonnen zal worden met de bouw.