Kicken: Delftse uitvinding bezorgt surfer oneindige golven

Surfers
Surfers
DELFT - Een enorm zwembad met hoge golven waar je eindeloos op kunt surfen. Met dit ontwerp promoveert de Australiër Steven Schmied woensdag aan de TU Delft.
Surfen op golven die kunstmatig worden opgewekt, kan al veel langer. Maar volgens onderzoeker Schmied zijn die golven niet zo spannend. Of de golf zelf is weinig indrukwekkend, of je kunt maar een korte periode surfen.
Schmied heeft een rond zwembad ontwikkeld met een eiland in het midden, waarbij aan de buitenrand zogeheten ‘drukbronnen’ ronddraaien die hoge golven opwekken. Die bronnen hebben de vorm van de wand van een schip. En daarmee ontstaan volgens Schmied de echte 'boeggolven' waar surfers zo op kicken.

Huizen bouwen op het eiland

Het idee komt van de Australische uitvinder Greg Webber. Smiedt heeft in samenwerking met de TU Delft en de University of Tasmania het idee uitgewerkt en geperfectioneerd.
Volgens Schmied komt het precies aan op de vorm van de drukbronnen, de snelheid waarmee ze ronddraaien, de waterdiepte en de helling van de waterbodem. Pas als alles precies klopt, kun je eindeloos surfen. Het zwembad kan volgens Schmied flink worden opgeschaald. Uiteindelijk zou je op het eiland zelfs huizen moeten kunnen bouwen.

Bouw eerste zwembad volgend jaar

Tot nu toe heeft Schmied vooral met computers en schaalmodellen gewerkt. Het bad is voorlopig nog niet in het echt te zien.
De onderzoekers gaan nu met projectontwikkelaars in gesprek, in de hoop dat zijn idee wordt uitgewerkt. Schmied verwacht dat zijn eerste echte surfbad volgend jaar in Queensland wordt gebouwd.