Instellingen

Snelle groei aantal scholen met Chinees onderwijs

Chinese les
Chinese les

LEIDEN - Het aantal scholen in het voortgezet onderwijs dat Chinese les aanbiedt, zal naar verwachting komend schooljaar meer dan verdubbelen. Dat stelt jilalei&co, een internationaal educatief platform tussen Nederland en China.

Momenteel zijn 35 scholen in Nederland actief met Chinees onderwijs. Ruim 40 scholen geven aan dat zij ook van plan zijn om met die taal aan de slag te gaan. Dat blijkt uit een inventarisatie onder deelnemers aan het congres ‘China en Chinees in het voortgezet onderwijs’ dat dinsdag wordt gehouden bij ICLON Universiteit Leiden. Het is het allereerste congres over dit onderwerp.

Officieel examenvak

Staatssecretaris Sander Dekker maakte in november bekend dat Chinees een officieel examenvak wordt in het voortgezet onderwijs. Volgens jilalei&co zijn er veel scholen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken. Het congres moet helpen om dit nieuwe schoolvak een stevige positie in het onderwijs te geven.

‘Alle betrokken partijen bundelen voor het eerst hun krachten op dit congres’,  zegt Nelleke Bos van jialei&co. ‘Een goede invoering van het vak vraagt behoorlijk wat kennis en doorzettingsvermogen van een school. Ook een band met bijvoorbeeld een Chinese partnerschool is niet zomaar opgebouwd.’ Het congres biedt scholen beleidsmatige ondersteuning en praktische handvatten voor het aanbieden van het schoolvak en voor samenwerking met China.  ‘Daar is grote behoefte aan’, aldus Bos.