Paspoorten mogelijke Syriëgangers vervallen

Vrijheidsstrijder
Vrijheidsstrijder
DEN HAAG - Van acht potentiële Syriëgangers is het paspoort vervallen verklaard. Daarmee is hen belet om naar Syrië af te reizen om mee te doen aan de oorlog daar. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof dinsdag in het radioprogramma De Ochtend op Radio 1.
In Delft, Den Haag, Zoetermeer en Gouda zouden jongeren naar Syrië zijn gereisd om deel te nemen aan de gewapende strijd tegen het leger van president Bashir al-Assad. Het zou gaan om zo'n zestig jongeren, volgens terrorismeonderzoeker Edwin Bakker, van de Universiteit Leiden. Zeker tien jongeren zouden inmiddels weer zijn teruggekeerd.
De paspoorten zijn vervallen verklaard, omdat als deze jongeren uit Syrië terugkeren, ze ook een dreiging in Nederland kunnen vormen, volgens Schoof. Het is voor het eerst dat de NCTV een dergelijke maatregel heeft genomen.

Syriëgangers kunnen het vervallen paspoort aanvechten

De mensen van wie het paspoort vervallen is verklaard, kunnen dit besluit aanvechten bij de bestuursrechter. 'We moeten afwachten hoe de bestuursrechter hierover oordeelt, maar voorlopig zijn we hiermee effectief', concludeerde Schoof.