Instellingen

Parlevliet & Van der Plas neemt deel failliete garnalenleverancier over

KATWIJK - Het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas neemt een deel van garnalenleverancier Heiploeg over. De garnalenleverancier ging dinsdag failliet.

Heiploeg, uit Groningen, is de grootste garnalenleverancier van Europa. Zo'n 90 medewerkers verliezen hun baan. In totaal werken er bij Heiploeg wereldwijd 3000 mensen. De buitenlandse takken gaan via een aandelenovername naar het Katwijkse bedrijf. Heiploeg is onder meer actief in Marokko, Suriname en India. Hoeveel de onderneming daarvoor betaalt wilde Heiploeg niet zeggen.

De Nederlandse activiteiten van Heiploeg verkeerden al geruime tijd in zwaar weer. De onderneming leed miljoenenverliezen en kon haar schulden niet meer betalen.

'Luxeproduct garnalen'

Het concern leed verder onder de impact van de economische crisis op het 'luxeproduct garnalen' in vooral de Zuid-Europese markten. Garnalen zijn relatief duur, en bljiven om die reden in de supermarkten liggen. Ook kwamen er nieuwe spelers met lagere prijzen en bedingen supermarkten steeds lagere inkoopprijzen.

Parlevliet & Van der Plas is in 1949 opgericht door Dirk Parlevliet en de broers Dirk en Jan van der Plas. Het bedrijf is met name actief in de vangst, handel en verwerking van diverse vissen, waaronder haring, makreel en kabeljauw. Het hoofdkantoor staat in Katwijk. Wereldwijd werken zo'n 1500 mensen voor het bedrijf.