Automobilisten, bewoners en bedrijven langs de A/N44 opzoek naar alternatieven voor wegafsluiting

REGIO - 'Ik baal d'r wel een beetje van' zegt een vrouw die bezine tankt bij de Shell langs de N44 in Wassenaar. Ze rijdt bijna dagelijks van en naar de Bollenstreek voor haar werk en thuiswerken is geen optie. Het wordt heel moeilijk om haar werk te bereiken. 'Dat wordt binnendoor rijden, maar dat zal wel vast komen te staan' aldus de vrouw.
De A/N44  tussen Amsterdam en Den Haag wordt tijdelijk afgesloten voor de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag. Dat is nodig voor het vervoer van de wereldleiders en hun gevolg die de top bezoeken. De weg gaat van zondag 23 maart 16.00 uur tot maandag 24 maart 15.00 uur en dinsdag 25 maart van 13.00 uur tot woensdag 26 maart 5.00 uur dicht tussen knooppunt Burgerveen en de aansluiting met de N14. Dagelijks maken duizenden automobilisten gebruik van de weg.

Pragmatisch oplossen

Twee managers die bij het  UWV werken en elke dag even een kop koffie drinken bij de bezinepomp vertellen dat ze op het werk al informatie hebben gekregen van de overheid over alle maatregelen. Hun medewerkers en zijzelf gaan zoveel mogelijk thuiswerken. Verder wordt het pragmatisch opgelost. 'Het is zoals het is, we hebben heel veel clienten die op afspraak komen, nou we zullen die dagen geen afspraken plannen' zegt een van de mannen. Maar het is niet zo dat het werk twee dagen zal stilliggen: 'de productie moet die week ook gehaald worden' zegt de andere man.
Een man die aan de drukke snelweg woont kijkt lachend vooruit naar de dagen dat het verkeer niet z'n huis voorbij raast. Maar dan zegt 'ie: 'ik moet wel zorgen dat ik op m'n werk kom, dat wordt fietsen naar Den Haag waarschijnlijk'. Voor z'n vrouw is het veel moeilijker. Zij werkt op Schiphol en gaat proberen of ze haar diensten kan ruilen. Anders moet ze eerst met de fiets naar Voorschoten en daar de trein pakken.

Zeer geschrokken

In het kantoortje van z'n oliehandel op industrieterrein Maaldrift in Wassenaar zit Leo Rooijakkers. Hij is zeer geschrokken van de omvang van alle maatregelen. 'Het legt je bedrijf gedeeltelijk lam' zegt 'ie.  Twee tot drie keer per dag rijden zijn tankwagens over de A/N44 om olie op te halen in de Rotterdamse haven en af te leveren in de regio. Hij is niet geinformeerd door de overheid en vernam het nieuws uit de media. Toch is 'ie al bezig met het zoeken naar oplossingen, door te kijken of de tankwagens elders verantwoord en veilig gestald kunnen worden. 'We kunnen niet drie dagen met vakantie, we hebben leveringsplicht en overeenkomsten' aldus Leo.
Ook voor het bedrijf Tacx, dat fietsgereedschappen en bidons maakt, heeft de tijdelijke afsluiting van de A/N44 grote gevolgen. 'Alle aan- en afvoer gaat via de A44, dat zijn 10 vrachtwagens per dag, dus als dat dadelijk wat minder wordt, wordt dat een probleem', zegt  eigenaar Koos Tacx.  Hij is ook realistisch: We zullen er gewoon rekening mee moeten houden want veranderen doen we het niet hoor'. 
Bij het bedrijf op het industrieterrein in Wassenaar werken ruim 100 mensen, die komen veelal met de auto. Zoals Sven die dagelijks vanuit Delft naar Wassenaar rijdt: 'Ik hoop dat het mooi weer zal zijn zodat ik op de racefiets hier naar toe kan'. Hij verbaast zich wel over de maatregelen: 'ik dacht dat het wel mee zou vallen, nu hoor ik dat het echt helemaal is afgesloten, kan ik me eigenlijk niet voorstellen'.  Sven begrijpt dat het tijdelijk afsluiten van de snelweg nodig is voor de veiligheid maar had niet gedacht dat alles zo voelbaar is in de hele regio.
Eigenaar Koos Tacx denkt dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt, het is maar voor een paar dagen. 'Ik denk dat het voor Nederland goed is om dit soort dingen te doen want het zet Nederland wel op de kaart' zegt de ondernemer.