Instellingen

West-Safari: Ouwemannenclub onderhoudt begraafplaatsje van Wilsveen

Jan Dogterom Wilsveen

WILSVEEN - Negen gepensioneerde mannen en een jongere vrouw onderhouden vrijwillig het kerkhof van Wilsveen. Iedere woensdagmorgen komt de club bij elkaar om te schoffelen, te wieden, zerken recht te zetten en bomen en stuiken te snoeien.

De West-Safaridames Karin Versteeg en Mariet Overdiep zoeken deze week naar verhalen uit kleine gehuchten. Wilsveen trekt de aandacht omdat het vroeger een bedevaartsoord is geweest.

De legende gaat dat er in de 16de eeuw een mariabeeldje, bedekt met wier en kroos, op wonderbaarlijke wijze aan komt drijven op de veenplas te Wilsveen. Dit mariabeeldje trekt bedevaartgangers die de Mariakapel in Wilsveen bouwen.

Afgoderij

De kapel is geen lang leven beschoren omdat in 1581 de protestantse Zuid-Hollandse synode bevel geeft de kapel af te breken: 'Er is eene kapelle te Wilsveen, waarbij nog groote afgoderij geschiedt'.

Vervolgens bouwen de protestanten een kerk, die op haar beurt de beeldenstorm niet overleeft. Het Mariabeeldje is het enige tastbaar overgeblevene uit die roerige tijd en is veilig in het Catharijneconvent in Utrecht.

Op de plek van al dit gekrakeel is wel een begraafplaats ontstaan en gebleven. Met prachtig zicht op de polder. Voorheen mochten hier alleen Wilsveners en protestanten uit Leidschendam begraven worden, nu is iedereen welkom.

Begrafenissen

De mannen en vrouw van de 'oudemannenclub' onderhouden niet alleen de begraafplaats maar assisteren ook bij begrafenissen. Soms is dat wel heftig. 'Als je een klein kind wegbrengt dan slaap je wel wat minder…,' zegt vrijwilliger Jan Dogterom. Maar bovenal is hij super trots op zijn plekkie en heeft er zijn eigen grafkelder al gereserveerd.

De vrijwilligers snoeien in overgebleven uurtjes de bomen in de buurt. Ze klieven het hout en zagen het op maat. Dat wordt dan verkocht als haardhout en de opbrengsten gaan naar goede doelen zoals het hospice in Leidschendam. 'Zo doen we nog wat goeds voor de wereld.'

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs. Ga voor meer avonturen van onze Safari-verslaggevers naar het nieuwsoverzicht.