Instellingen

Kamervragen over gedwongen scheiding na 60 jaar in Leiden

© Robbert van Cleef

LEIDEN - De SP gaat vragen stellen in de Tweede Kamer over de gedwongen scheiding van een echtpaar uit Leiden. Pieter en Coby Schouten wonen al 60 jaar samen, maar worden nu door de opname van de heer Schouten in een verzorgingshuis gedwongen uit elkaar gehaald.

Omdat Pieter Schouten (82) alzheimer heeft, kan hij niet meer thuis wonen en moet hij naar een verpleeghuis in Leiden. Zijn vrouw Coby (77) is echter nog te gezond om in de instelling te mogen verblijven. En dus moeten ze gedwongen uit elkaar. Het echtpaar heeft veel verdriet om de gang van zaken.

Kamerlid Renske Leijten (SP) vindt dat mensen zoveel mogelijk bij elkaar moeten kunnen blijven, en dat zorginstellingen dat mogelijk moeten maken. Ze gaat staatssecretaris Martin van Rijn vragen zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen.

Fleur Agema van de PVV noemt het uit elkaar halen van het Leidse echtpaar 'ten hemel schreiend'. 'Ze (de regeringspartijen, red.) moeten stoppen met de massale sluiting van de verzorgingshuizen en het geld halen bij de EU, ontwikkelingshulp, massa-immigratie en binnen de zorg bij de fraude, verspilling, overhead, etc.' Agema geeft niet aan ook actie te ondernemen voor het echtpaar.

Diederik Samsom zegt op twitter zich te willen inzetten voor Pieter en Coby Schouten. Volgens hem is er dinsdag al een gesprek geweest bij het verzorgingshuis. Er zou een kamer zijn, maar die is nu nog niet beschikbaar.

De schoonzoon van Pieter en Coby Schouten begon uit woede over de situatie een Facebookpagina. Hij heeft inmiddels ruim 70.000 likes verzameld.