Rechter: Niet naakt in Delftse Hout bij meer dan 150 geklede badgasten

DELFT - De ligweide op de Delftse Hout is niet geschikt voor naaktrecreatie als er meer dan 150 aangeklede badgasten zijn. Dat is de uitspraak van de kantonrechter in de zaak die is aangespannen door 23 naturisten die afgelopen zomer op de bon zijn geslingerd.
Twintig naturisten probeerden via de rechter van hun boete af te komen die ze hadden gekregen op het naaktstrand van de Delftse Hout. De rechter concludeerde dat er teveel mensen naakt op het strand lagen. Minder dan 150 paar blote billen zijn niet aanstootgevend, daarboven is het dat wel.
De gemeente heeft het naaktstrand gesloten na overlast. Eén van de veroordeelde naaktlopers heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.
Sinds 1984 was het altijd mogelijk om naakt te recreëren op de Delftse Hout, maar sinds 18 april vorig jaar is dat verboden vanwege zogenaamde overlast. De kantonrechter vindt dat als er meer dan 150 mensen, waaronder ook gezinnen met kinderen, aanwezig zijn, de Delftse Hout niet geschikt is voor naaktrecreatie.

Veranderd

Volgens de rechter is het gebied daarbij de afgelopen jaren zo veranderd dat het niet meer geschikt is om naakt te recreëren. Toen het strand in 1984 werd aangewezen voor naaktrecratie maakten veel minder mensen gebruik van het gebied. Nu heeft het aldus de rechter meer de functie van stadspark door de komst van woonwijken.
Daarbij heeft het naaktstrand geen beschutting waardoor het overloopt in het 'gewone' strand. Verder moeten geklede badgasten ook de faciliteiten delen met de naaktrecreanten. Hierdoor kunnen andere recreanten volgens de rechter 'ongewenst geconfronteerd worden met de naaktlopers'.

Raadslid

Het raadslid Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft werd ook op de bon geslingerd voor naturisme. Maar zijn boete werd verscheurd, omdat er minder dan 150 mensen op het strand lagen toen hij zich helemaal uitkleedde. De boete voor naaktlopen bedraagt 90 euro.
De gemeente laat in een reactie weten dat ze blij zijn met de uitspraak van de rechter. Ook zoeken ze naar een alternatieve locatie voor de naaktrecreanten. Een van de veroordeelde naaktlopers heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.