Studenten TU Delft maken digitale vriendjes voor kinderen met kanker

Kind in ziekehuis
Kind in ziekehuis
DELFT - Studenten van de TU Delft hebben speeltjes ontworpen die het leven van kinderen met kanker aangenamer moeten maken. Ze hebben een speciale lichtinstallatie, een communicerende stoel en een interactief speelgoedbeestje ontwikkeld.
De ideeën zijn bestemd voor in het nieuwe Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Daar worden kinderen behandeld tegen kanker. De studenten hebben hun ideeën uitgewerkt tot echte voorbeelden, die nu te zien zijn in het faculteitsgebouw van de Technische Universiteit.
‘Met dit beestje zorgen we ervoor dat kinderen niet meer alleen zijn’ zegt Floris Plink. Samen met zijn projectgroep heeft hij Liv ontwikkeld. ‘Als kinderen binnenkomen krijgen ze een speelgoedbeest en die mogen ze hun hele verblijf bij zich houden’, voegt Plink eraan toe. De beestjes zijn interactief en moeten door de patiëntjes verzorgd worden. De gezondheid kan mogelijk verbeteren als de kinderen de diertjes met elkaar laten spelen. ‘Op die manier hopen we dat de kinderen ook met elkaar gaan spelen.’

Lang bezig geweest

Een ander idee is een interactieve lichtinstallatie. Met behulp van lampjes en sensoren wordt er een soort lichtspel gemaakt, wat erg aantrekkelijk is voor kinderen. Tomas Giele is lang met de installatie bezig geweest. ‘We hebben er bijna een half jaar lang aan gewerkt.’
Donderdag 30 januari zijn deze installaties en meer uitgewerkte ideeën te zien in de hal van de faculteit Industrial Desing Engineering op de campus van de TU Delft.