Ook betalen met je mobiel in stationswinkels NS

DEN HAAG - In de stationswinkels van de NS kunnen reizigers vanaf april met hun mobiele telefoon betalen, net als in Leiden. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Pinnen is niet meer nodig, je mobiele telefoon langs een scanner halen is voldoende.
De 384 verkooppunten en duizend kassa's van de NS-winkelformules Kiosk, Broodzaak en Julia's worden uitgerust met terminals die geschikt zijn voor contactloos pinnen.
In Leiden begon in september al een proef met mobiel betalen. Ongeveer 1000 consumenten en 180 ondernemers deden daaraan mee. In drie maanden tijd zijn gemiddeld 2000 betalingen per week verricht. Het totaalbedrag dat daarmee gemoeid was, schommelt rond 20.000 euro per week.
Vier van de vijf consumenten voerden meer transacties uit dan gevraagd was voor deelname (25 in 3 maanden). De proef in Leiden is wegens succes verlengd.

7 seconden sneller

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat het in 92 procent van alle mobiele betalingen gaat om een bedrag onder de 25 euro. Mobiel betalen is volgens de onderzoekers 7 seconden sneller dan betalen met contact geld of pinnen. Dat betekent minder lange wachtrijen.
Er waren wel wat technische problemen tijdens de proefperiode. Deze ervaringen worden meegenomen bij de verdere uitbreiding van het aantal contactloze betaalautomaten.