Boze horecaondernemer die dicht moet door top: 'Wij kunnen feestje nu betalen'

Brugrestaurant A4
Brugrestaurant A4
DEN HAAG - 'Ze hadden hier toch van tevoren over na kunnen denken.' Horecaondernemer Peter van Eijk windt er in De Telegraaf geen doekjes om. Van Eijk heeft een wegrestaurant op de brug over de A4, vlakbij Schiphol. Rond de nucleaire top die eind maart in Den Haag wordt gehouden moet hij zijn zaak tijdelijk sluiten, vanwege de veiligheidsmaatregelen.
Bij de top komen 48 regeringsleiders naar Den Haag en er worden demonstraties verwacht. Daarom zijn er grote veiligheidsmaatregelen genomen. Het brugrestaurant moet dicht omdat veel wereldleiders op Schiphol aankomen en vanaf daar veilig over de A4 naar Den Haag vervoerd moeten worden.

Begripvol

'Ik snap echt wel dat de brug over de snelweg dicht moet die dagen, maar wij kunnen het feestje nu betalen', klaagt hij in de krant. De horecaondernemer moet zijn zaak al een dag voor de top, op zondag, sluiten. Volgens hem is dat uitgerekend de drukste dag van de week. En een compensatie is er niet. 'Pas als we 15 procent van de jaaromzet mislopen, krijgen we een vergoeding. Maar dat haalt natuurlijk niemand.'

Gesprekken

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt in De Telegraaf dat het gaat om een vaste regeling, maar dat er binnenkort nog wel met de ondernemers wordt gepraat.
Van Eijk is niet de enige ondernemer die baalt van de maatregelen rond de nucleaire top. Ook andere ondernemers en automobilisten zullen met de gevolgen worden geconfronteerd. Zo zijn in Den Haag veel wegen dicht of minder goed bereikbaar. Tegelijkertijd zien ondernemers in Den Haag juist ook kansen dankzij de top.