Buschauffeur verdwaalt in Zoetermeer, passagiers wijzen de weg

ZOETERMEER - Passagiers van bus 177 hebben woensdagochtend in Zoetermeer gefungeerd als navigatiesysteem voor de chauffeur. De man raakte de weg kwijt en riep de hulp in van de reizigers. 'Ik werd vanochtend met spoed opgeroepen om in te vallen en ik ben hier niet bekend', verontschuldigde hij zich over de intercom.
Domenique Hartsuiker zat samen met collega Warsame Gelle in de bus. Ze stapte rond 7.00 uur op bij de Zwaardslootseweg in Zoetermeer op weg naar haar werk in de Werner von Siemensstraat.
'Rij ik nu eigenlijk wel goed?, hoorde ik ineens uit de cockpit komen', vertelt Domenique. 'In koor antwoordden wij: nee, u rijdt verkeerd.' De chauffeur reed door totdat hij de bus kon keren en deed dat bij het Stedelijk College. 'Maar dat ging ook niet helemaal goed', zegt Domenique. 'Hij ging een beetje hard in z'n achteruit waardoor hij tegen het Stedelijk College aan reed.'

Klap

Warsame Gelle zat achter in de bus en schrok van de klap: 'Ik dacht wat is dit nou joh.' De buschauffeur reageerde niet en ging gewoon door met keren, waarop er een wat lacherige sfeer ontstond in de bus.   
De bus reed terug naar de gemiste afslag, maar de chauffeur had nog wel wat hulp nodig om de juiste route te vinden. 'Een jongeman is vervolgens voorin de bus gaan zitten en heeft de chauffeur letterlijk gezegd waar 'ie links en rechts moest en bij welke haltes hij moest stoppen. Het was heel grappig om te zien, dat komt niet vaak voor', aldus Domenique. 
'Je merkte ook wel bij de volgende halte dat de chauffeur erg geschrokken was van alles, de deuren gingen wel vier, vijf keer open en dicht' ,vertelt Warsame.

Schade

Als Domenique en Warsame uitstappen bij de halte in de Werner von Siemensstraat zien ze dat de achterkant van de bus flink beschadigd is, er zit een flinke deuk in en de achterklep staat open. Maar de bus reed weg voor ze er iets van konden zeggen.
Beiden vinden het vooral vervelend voor de buschauffeur omdat hij met een beschadigde bus terug komt en daar zullen vast consequenties aan vast zitten denken ze. Maar Domenique vraagt zich wel af: 'Krijgt iemand geen navigatie mee of instructies?'

Excuses van Arriva

Vervoersbedrijf Arriva betreurt de situatie en biedt alle passagiers excuses aan. 'De betreffende bestuurder is al ruim 35 jaar buschauffeur, maar buslijn 177 behoort niet tot zijn vaste routes. Tijdens de route heeft hij zich vergist', aldus een woordvoerster.
De man rijdt normaal alleen in de omgeving van Krimpen aan den IJssel, een vervanger met standplaats Gouda/Zoetermeer was niet beschikbaar. Maar alle chauffeurs horen in principe bekend te zijn met de hele regio duin- en bollenstreek, waar Zoetermeer bij Arriva onder valt. 'We gaan ook nog wel een gesprek aan met de chauffeur, want veiligheid staat bij ons voorop.'
Volgens de woordvoerster heeft de chauffeur geen muur geraakt, maar een paaltje. De bus is in Gouda meteen omgewisseld en in reparatie. In de bussen van Arriva zit overigens geen navigatiesysteem.