Instellingen

Frauderende PvdA'er: 'Ik verdien tweede kans'

DEN HAAG - Het woensdag geïnstalleerde Statenlid Bahattin Erbas vindt dat hij een tweede kans verdient. Dat zei hij tegen Omroep West. Zijn partij, de PvdA, is een procedure gestart om hem te royeren.

In 2011 kwam aan het licht dat Bahattin Erbas als gemeente-ambtenaar 40.000 euro aan valse rekeningen ingediend, voor onder meer catering. Hij is daar voor veroordeeld. De gemeente Den Haag ontsloeg hem, en de Partij van de Arbeid verzocht hem zijn lidmaatschap van de Provinciale Staten op te zeggen.

Erbas is woensdag opnieuw beëdigd als Statenlid, omdat Eline van den Boogaard haar zetel opgaf. Volgens de regels mag Erbas die vrijgekomen zetel opeisen. De frauderende politicus zegt veel voor Zuid-Hollanders te kunnen betekenen.

'Liever een zetel minder, dan Erbas erbij'

Hij blijft dan ook sowieso zitten, ook als de PvdA hem royeert als lid. Hij gaat dan verder als onafhankelijk Statenlid. Erbas kreeg bij de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten ruim 13.000 voorkeursstemmen, voornamelijk van Turkse Zuid-Hollanders.

Fractievoorzitter Ron Hillebrand (PvdA) betreurt het dat de PvdA nu een zetel verliest, maar 'liever dat dan Erbas erbij', zegt hij.

PvdA is derde partij in de Staten

De Provinciale Staten in Zuid-Holland bestaat uit 55 leden. Bij de vorige verkiezingen haalde de PvdA 10 zetels. Qua zetelomvang is de sociaal-democratische fractie de derde, na het CDA en de VVD. Ook na het vertrek van Erbas blijft dat zo.

Bij de verkiezingen van 2011 ligt Bahattin Erbas zijn motivatie toe in een filmpje. 'Het kan en het moet eerlijker', zei hij destijds.