Instellingen

NAM: Gasveld bij Westerlee is vingerhoedje vergeleken met Slochteren

Gasboring
Gasboring

NAALDWIJK - Het gasveld bij Westerlee is vergeleken met dat van Slochteren een vingerhoedje. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vindt de zorgen van de lokale partij Progressief Westland over de winning bij Westerlee dan ook onterecht.

Door Marcel van den Eng

Na succesvolle proefboringen op een terrein tussen de Kade van Ras en de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk wil de NAM over enkele maanden gas winnen. Met naar schatting een half miljard kubieke meter aardgas in de grond behoort het gebied tot de kleine gasvelden in Nederland.

Progressief Westland vreest voor 'Groningse toestanden', zoals verzakkingen en scheuren bij huizen. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Westland vraagt de partij om opheldering.

Vingerhoedje

De NAM laat weten dat er geen reden tot zorg is. Het gebied is niet te vergelijken met een aardgasveld zoals bij Slochteren. ‘Zie de bel daar als een emmer met gas en het veld bij Naaldwijk als een vingerhoedje’, vergelijkt een woordvoerder van de NAM.

Volgens de NAM gaat het nog een tijdje duren voordat er daadwerkelijk gas bij Westerlee uit de grond gehaald kan worden. ‘Het gaat nog wel een paar maanden duren voordat we daadwerkelijk kunnen beginnen met de winning. Eerst moeten er buizen worden aangelegd.’

Risico’s

Vooraf is uitgebreid onderzoek door de NAM gedaan naar de risico’s van de gaswinning. ‘Het gebied bij Westerlee bestaat uit kleigrond. Daardoor ontstaan er minder snel trillingen zoals in Groningen waar de grondsoort anders is’, aldus een zegsvrouw.

De NAM benadrukt dat er meetpunten bij het gebied in Naaldwijk zijn. Daarmee kan het bedrijf continue in de gaten houden of er trillingen ontstaan.