Instellingen

Bezuinigen op Omroep West mag, zegt Raad van State

Gebouw Omroep West
Gebouw Omroep West

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland mag de subsidies aan de regionale omroepen Omroep West en RTV Rijnmond verminderen. Dat heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt.

De omroepen stapten naar de Raad, nadat de rechter eerder bepaalde dat de provincie de omroepen in 2012 en 2013 mocht korten. In die periode werd Omroep West in totaal voor anderhalf miljoen euro gekort. Zo heeft de provincie een miljoen euro die ze van het rijk had gekregen voor de regionale omroepen, gebruikt voor ondermeer groenvoorziening zoals het planten van nieuwe bomen.

‘ Teleurstellend’

Directeur Gerard Milo van Omroep West noemt de uitspraak teleurstellend. Volgens Milo is het oordeel van de raad niet onverwacht, omdat dit in lijn is met eerdere uitspraken.  ‘Maar we blijven alle rechtsmiddelen inzetten om ons gelijk te halen’, laat Milo desgevraagd weten. Per 2014 houdt Omroep West nog 9,7 miljoen euro subsidie over. De provincie bezuinigde niet alleen op het bedrag dat ze vanuit Den Haag kreeg, maar ook op aanvullende subsidies.

Vrijwilligers

Daardoor wordt nu bijvoorbeeld alleen nog maar het TV West nieuws ondertiteld voor doven. Ook is het TV West ochtendnieuws sinds begin dit jaar komen te vervallen, zijn radioprogramma’s geschrapt en wordt er voor bijvoorbeeld het sportprogramma op de radio samengewerkt met vrijwilligers van het sportprogramma op radiozender Den Haag FM, waarmee Omroep West een nauwe samenwerking heeft.