Instellingen

Haags Polenhotel na jaren discussie open

lozerlaan den haag
lozerlaan den haag

DEN HAAG - Het omstreden Polenhotel aan de Lozerlaan in Den Haag gaat vrijdag open. De opening is jaren later dan aanvankelijk de bedoeling was. Door rechtszaken van omwonenden, discussies in de gemeenteraad en fouten in het ontwerp van het complex liep de bouw grote vertraging op.

In het hotel is ruimte voor 320 arbeidsmigranten. Het is de bedoeling dat het complex dat gebouwd wordt door uitzendbureau Jobcenter, tijdelijk open blijft.

Toezichthouder

Het bestaat uit twaalf aparte woonblokken die verdeeld zijn over zes woonerven. Er is ook een kantine en er zijn sport- en recreatievoorzieningen. Een toezichthouder moet de arbeidsmigranten 24 uur per dag in de gaten houden.

In 2009 verwachtte de gemeente Den Haag dat het aan het einde van dat jaar een bouwvergunning zou kunnen afgeven waarna de bouw snel zou kunnen beginnen. Maar dat liep anders.

Rechtszaak

Zo werd de bouw opgehouden door omwonenden die via de rechter hebben geprobeerd om het complex tegen te houden. De bewoners vrezen overlast van Polen die na het werk op straat zullen rondhangen. Maar de rechter stelde ze in het ongelijk.

Ook liep de discussie in de Haagse gemeenteraad soms hoog op. Vooral oppositiepartij de PVV verzette zich hevig tegen het Polenhotel. De partij wil niet dat de gemeente meewerkt aan het naar ‘Nederland lokken’ van arbeidsmigranten.

Binnenstad ontlasten

Volgens de Haagse wethouder Norder is daar geen sprake van. Het Polenhotel zorgt er volgens hem juist voor dat de binnenstad, waar op dit moment veel arbeidsmigranten onder soms slechte omstandigheden wonen , ontlast wordt.

Ook liep de bouw vertraging op doordat het ontwerp van het complex niet voldeed aan de regels van de uitzendbranche. Er zouden te veel mensen op te kleine eenheden worden geplaatst. Daarom moest Jobcenter een nieuw ontwerp maken.