Instellingen

Haagse wethouder Kool weer even journalist bij presentatie buurtserviceteams

DEN HAAG - De Haagse wethouder Henk Kool (PvdA) heeft woensdag tijdelijk zijn oude baan opgepakt. Hij was weer even journalist voor Omroep West.

Tijdens de presentatie van het zestigste Buurtserviceteam, aan de Vondelstraat in Den Haag, interviewde hij Shirley. Zij zat tot voor kort thuis met een uitkering en werkt nu hard om de stad schoner te maken. Ze is enthousiast, vertelt ze aan de wethouder. ‘Ik heb het heel erg naar mijn zin. Het is leuk werk. Ik ben een buitenmens. Je hebt werkpaarden en showpaarden: ik ben meer een werkpaard.’

Voordat ze aan de slag ging bij het Buurtserviceteam had Shirley naar eigen zeggen een ‘verkeerde levensstijl’: ze dronk en blowde. 'Nu gaat het echt veel beter', zegt ze. Kool verwacht dat Shirley straks dankzij haar werkervaring snel een reguliere baan kan vinden. ‘Ik ben echt hartstikke trots op je’, zegt hij tegen haar.

Tijdelijke leerwerkbaan

Met de installatie van het zestigste team hebben alle buurten in Den Haag een eigen elftal dat de straten en lanen schoonhoudt. In de buurtserviceteams hebben 400 mensen met een bijstandsuitkering een tijdelijke leerwerkbaan gevonden. Het werk geldt als opstap naar een baan op de arbeidsmarkt. Die doorstroming is in de afgelopen drie jaar ook daadwerkelijk op gang gekomen, aldus Kool. Tot nu toe zijn 360 mensen doorgestroomd naar regulier werk in de thuiszorg, de horeca of de schoonmaak. Ook werken er tientallen mensen via uitzendbureaus.

Daarnaast hebben 200 voormalige ID'ers een baan gekregen in de teams. Het Haags Werk Bedrijf leidt de vegers op en begeleidt de teams dagelijks. Uit onderzoek via het Haagse stadspanel, waaraan vierduizend Hagenaars deelnemen, blijkt dat de inzet van de buurtserviceteams goed wordt gewaardeerd. De teams zijn bekend en zichtbaar in de buurten en dragen bij aan een schoner Den Haag. De stad scoorde vorig jaar bijna een 8 voor schoon, op basis van objectieve metingen door een onafhankelijk bureau.