Instellingen

West-Safari: Brede buurtschool kust gehucht Heenweg wakker

HEENWEG - Op een gemiddelde doordeweekse ochtend kan je een speld horen vallen in Heenweg in Westland. Er gebeurt werkelijk helemaal niks…. Totdat er drie oudere dames richting de plaatselijke school lopen. Wat blijkt: de school is een kruising tussen een school en een buurthuis en de dames gaan koersballen tussen de schoolgaande kinderen.

De West-Safaridames, Karin Versteeg en Mariet Overdiep, beginnen de dag in het doodstille 't Woudt, het kleinste dorp van Zuid Holland. Het is er prachtig met de opkomende zon over het polderlandschap. Zo vredig als het landschap is, zo vredig zijn de bewoners. Het ergste wat er deze morgen gaande is, is dat het AD bezorgd is in plaats van de Telegraaf. Heel erg dus…. 

Dus leidt de weg naar het volgende gehucht: Heenweg. En ook daar is het stil. Een enkele vrouw op de fiets, de gemeentewerken maar in de verste verte niet iets dat op reuring lijkt.

Brede buurtschool

Opvallend is dat drie dames met rollator doelbewust naar de plaatselijke school lopen. Brede buurtschool De Kameleon is een kruising tussen een buurthuis en een school. Zo komen jongeren en ouderen vanzelfsprekend met elkaar in aanraking. En dat is nou precies de bedoeling van een brede buurtschool: het integreren van de buurt met de school. En het werkt volgens juf Marlies: 'je ziet dat zo´n kleuter dan ineens de deur openhoudt voor een vrouw met een rollator. Dat is de zo gewenste sociale cohesie.´

Twee dagen geen licht

O ja, vertelt de mannelijke koersballer Jaap vlak voor vertrek: ´Er is toch nieuws. Van de week reed een dronken man tegen het paaltje van de straatverlichting, toen hadden we twee dagen geen buitenlicht. Lekker donker.´

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl.. Heb je ook een leuk onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs. Ga voor meer avonturen van onze Safari-verslaggevers naar het nieuwsoverzicht.