Instellingen

SP Den Haag: 'Buurthuizen en biebs gaan weer open'

Boeken
Boeken

DEN HAAG - De SP in Den Haag belooft dat alle buurthuizen en bibliotheken in de stad weer open gaan. De partij zet een streep door het cultuurpaleis, de Sportcampus Zuiderpark en de kroonluchters die in de Grote Marktstraat komen. Dat staat in het verkiezingsprogramma ‘100% sociaal’ dat woensdag is gepresenteerd.

De SP heeft als doel om van ‘Den Haag de hoofdstad van sociaal Nederland’ te maken. Armoedebestrijding, goede gezondheidszorg, betaalbare woningen en eerlijk werk voor een eerlijk loon zijn daarom de prioriteiten.

Prestigeprojecten

Om geld vrij te krijgen, bezuinigt de partij op ‘prestigeprojecten en andere geldverslindende projecten’. Daardoor hoeven de lasten voor de inwoners niet toe te nemen, belooft de SP. ‘De koopkracht en het aantal banen nemen juist wel toe.’

De SP trekt de komende vier jaar ruim 34 miljoen euro uit voor zorg in de buurt. Er komen buurtzorgteams en wijkverpleegkundigen. ‘Hierdoor verdwijnen de dure overhead en dure managers en krijgen thuiszorgmedewerkers meer zeggenschap over hun eigen werk.’

Aanvalsplan armoede

Verder wil de partij 38 miljoen euro beschikbaar stellen voor een aanvalsplan tegen armoede en voor het aan het werk helpen van mensen. De bijzondere bijstand wordt een gift in plaats van een lening.

Ook moeten bijstandsgerechtigden die in ruil voor hun uitkering de stad schoonhouden ten minste het minimumloon krijgen. ‘Bijstandsgerechtigden mogen niet langer worden misbruikt. Bij volwaardig werk hoort een volwaardig loon’, stelt de SP.

Sociale woningbouw

Verder moeten bij nieuwbouwplannen dertig procent van de woningen uit sociale huurwoningen bestaan en mogen woningen pas gesloopt worden als twee derde van de bewoners ermee instemt.