Den Haag blij met versoepeling bijstandsregels kabinet

DEN HAAG - De gemeente Den Haag is blij dat het kabinet nog eens goed gaat kijken naar het verscherpen van de bijstandsregels. Volgens wethouder Henk Kool waren de oorspronkelijke voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma onacceptabel. Den Haag zou die plannen ook niet doorvoeren, zegt hij.
Het kabinet wilde mensen veel strengere regels opleggen om in aanmerking te komen voor een uitkering. Wat Den Haag vooral tegen de borst stuitte was het plan om mensen die geen tegenprestatie leverden, drie maanden geen uitkering te geven.
Maar in ruil voor steun in de Eerste Kamer – waar het kabinet geen meerderheid heeft – onderhandelde Klijnsma afgelopen tijd met D66, ChristenUnie en SGP. Dat leidde tot een afzwakking van de regels.

Drie maanden op water en brood

Kool is daar blij mee. ‘Ik ben blij dat de staatssecretaris dat wil verzachten,’ zegt hij. ‘Want drie maanden geen geld is drie maanden op water en brood. En we zitten toch niet in de middeleeuwen? We hebben een sociaal vangnet, we hebben een welvaartsstaat. Dat je huur niet meer kan betalen, stroom niet kan betalen, geen ziekte kostenverzekering meer kan betalen: dat gaan we in Den Haag niet doen.’
Mocht Klijnsma onverhoopt deze maatregel toch niet versoepelen, dan gaat Den Haag die niet uitvoeren, zegt de wethouder. ‘Je kan niet mensen drie maanden zonder uitkering laten leven. Maar ik ben niet de enige de er zo over denkt. Ik denk dat de Kamer zo wijs is die regel niet in te voeren.’