Instellingen

Steeds meer Chinese bedrijven vestigen zich in Haagse regio

DEN HAAG - Steeds meer Chinese bedrijven investeren in de Haagse regio. Dat blijkt uit de jaarresultaten van de WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA), een bureau dat namens Gemeenten, Provincie en Kamer van Koophandel buitenlandse investeringen aantrekt.

Door acquisitie van nieuwe Chinese investeringen en vestigingen van Chinese bedrijven worden in de regio WestHolland op termijn 565 banen gecreëerd. In 2013 bemiddelde de WFIA  bij de realisatie van nieuwe vestigingen en herplaatsingen van 42 buitenlandse bedrijven. De investeringsprojecten uit 2013 laten een flinke groeiverwachting zien: 951 nieuwe banen na 3 jaar. De bedrijven gaven aan in het eerste jaar na start van de nieuwe activiteit bij elkaar 234 nieuwe werknemers in dienst te hebben.

De voornaamste nieuwkomer uit China is Huawei electronics, dat de activiteiten van de Haagse vestiging uitbreidt naar op termijn 350 werknemers, en een nieuw kantoor op het stationsplein in Voorburg betrekt. Haagse wethouder Henk Kool:'Deze mooie resultaten bewijzen eens te meer dat mijn reizen naar Azië zeker resultaat hebben gehad. Samen met de WFIA zijn we de afgelopen collegeperiode negen keer naar China gereisd om bedrijven warm te maken voor vestiging in de regio Den Haag. Nu zien we dat die strategie vruchten afwerpt'.