Haagse demonstrerende marktkooplieden lopen tegen dichte deur

DEN HAAG - De Haagse marktkooplieden die woensdagavond demonstreerden tegen een verplichte tijdelijke verhuizing, liepen bij hun protest tegen een gesloten marktkantoor aan. De gemeente zou daar overleg hebben met een aantal partijen, maar nog voor de start van de demonstratie was het pand al ontruimd. De kooplieden wilden in optocht naar het kantoor om daar hun onvrede te uiten.
De gemeente gaat de Haagse Markt vernieuwen. De bouwfases zijn van vier naar twee teruggebracht. Dat betekent dat meer kooplieden in een keer voor een langere periode op een tijdelijke plek aan de Herman Costerstraat staan. Die plek is kleiner en een aantal kan daar geen gebruik maken van een container.
'Ik heb een heel goed bedrijf. Maar als ik acht maanden op maar een kwart kracht kan draaien, dan kan ik de tent sluiten. Alle investeringen zijn erop gericht om omzet te blijven maken', zegt een van de ondernemers. Een ander zegt dat hij best wil moderniseren: 'Er moet wat gebeuren. Maar je kunt toch niet vanmorgen een briefje geven dat ik over vier weken op een veel te klein klein plankje mijn geld moet verdienen? Het is een schande!'
'Zestig procent overleeft het niet'
Ondanks dat de demonstratie voor een gesloten marktkantoor eindigde is Herman Kerver, visboer op de Haagse Markt, blij dat er iets gebeurt: 'Als je niets doet weet je in ieder geval zeker dat er niets gebeurt. Mensen zijn boos en dat is logisch. Ik denk dat met deze actie van de gemeente zestig procent van de kooplieden het niet gaan overleven.'
De centrale vereniging van de Haagse Markt gaat maandag alle kooplieden informeren over hoe de communicatie met de gemeente is verlopen. De verbouwing van de Haagse Markt start in maart.