Brug in Den Haag dicht, kust blijft bereikbaar

DEN HAAG - Er is hinder en het is vervelend, maar het is vooral onvermijdelijk en iedereen kan zijn reis blijven maken.
Dat zegt de Haagse verkeerswethouder Peter Smit (VVD, zie foto) over het vervangen van de brug aan de drukke Valkenboskade in Den Haag. Ook veel partijen in de Haagse gemeenteraad maken zich zorgen over de gevolgen voor het verkeer en de tramreizigers. Vandaar dat enkele fracties ook alternatieve voorstellen presenteerden voor omleidingen van tramlijnen.
GroenLinks-raadslid Arjen Kapteijns kwam daarbij onder zwaar vuur te liggen van onder meer de VVD omdat hij verklaarde dat zijn partij het niet wilde uitsluiten dat er drie of vier monumentale kastanjes mogen worden gekapt om  het doorrijden van de tramlijnen tijdens de werkzaamheden mogelijk te maken.

GroenLinks wil kastanjes kappen

Raadslid Arjan Lakerveld van de VVD viel daarop bijna van zijn stoel. ‘Het gaat om prachtige kastanjes die mooi en vitaal zijn.  Ik kan het niet mooier maken: dat GroenLinks ervoor pleit om die bomen eventueel wel te willen laten sneuvelen, terwijl het om een tijdelijke oplossing gaat. Dat dit voor GroenLinks bespreekbaar is…’  Kapteijns: ‘GroenLinks houdt vast aan bomen, maar wij zijn geen dogmatische partij.’
Toch vindt ook wethouder Smit dat ‘GroenLinks een grote fout’ heeft gemaakt. Die partij liet een alternatief breed uitmeten, maar vergat daarbij te melden dat de bomen gekapt moeten worden, zei de wethouder.

Brug wordt in zomer vervangen

In de zomer van 2014 wordt de brug in de Laan van Meerdervoort bij de Valkenboskade vervangen. Over deze brug lopen RandstadRail 3 en tramlijn 12.
De gemeente wilde tramlijn 12 helemaal staken om die tijdelijk te vervangen door een buslijn. Dat leidde tot wat verzet in de politiek. Maar CDA-commissielid Michiel Rogier presenteerde uiteindelijk een plan dat kon rekenen op brede steun in de raad en ook op sympathie van de wethouder kon rekenen. Nu wordt de brug wel in een keer vervangen maar gebeurt dit tijdens de schoolvakanties zodat de hinder beperkt blijft. Ook wordt er een buslijn ingezet als alternatief voor de lijnen 12 en 3 en wordt lijn 12 via de Monstersestraat doorgetrokken naar de Thorbeckelaan.

Speciale buslijn vanaf Duindorp

‘Met een speciale buslijn vanaf Duindorp, samen met de bestaande buslijn 23 op de Thorbeckelaan, hebben we in ieder geval vanuit Loosduinen, Valkenbos, Kijkduin en Duindorp OV- verbindingen naar station Hollands Spoor, Centraal Station en de Haagse Markt. Ook blijven op deze manier de strandopgangen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wel zo handig tijdens warme zomerdagen,’ aldus Rogier.