'Plassend HEMA-meisje' weer opgepakt door beveiligers

DEN HAAG - De 17-jarige diabetespatiënte die begin januari na een bezoek aan de HEMA in Den Haag in de cel belandde, blijkt voor de tweede maal te zijn opgepakt door beveiligers. Dat heeft burgemeester Van Aartsen laten weten, nadat hem in een commissievergadering naar deze zaak werd gevraagd. Dit keer moest het meisje met de politie mee op verdenking van winkeldiefstal, nadat beveiligers haar hadden betrapt.
'Op 21 januari is hetzelfde meisje aangehouden. Ik heb het idee voor een vergelijkbaar geval. Ze moet binnenkort voorkomen en er is proces verbaal tegen haar opgemaakt,' aldus de Haagse burgemeester.
Het 17-jarige meisje kwam twee weken geleden landelijk in het nieuws. Ze vertelde aan Omroep West dat ze insuline inspoot in een pashokje, en daarbij als gevolg van haar ziekte wat plas liet lopen. Op dat moment trokken beveiligers van de HEMA de gordijnen van het pashokje open. Ze werd volgens het meisje zelf door hen aangezien voor een junk, die opzettelijk in het hokje plaste.  Uiteindelijk belandde ze in een politiecel. Dit alles leidde landelijk tot veel ophef. Het meisje kwam er toen zonder proces-verbaal van af.
Bij de tweede arrestatie blijkt, volgens verschillende bronnen, dat het meisje spullen had gestolen uit een H&M in Den Haag. Ze werd   ‘s middags gesnapt en vervolgens overgedragen aan de politie. Die heeft haar ‘s avonds met een proces-verbaal op zak weggestuurd. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft haar inmiddels een alternatieve straf opgelegd, zo blijkt.
Volgens de tante van de 17-jarige berust de winkeldiefstal op een misverstand. ‘Omwille van haar psychische gezondheid wil ik nu niet op de details ingaan’, zegt ze. ‘Maar het is echt een misverstand. Ik vind het vreselijk!‘
Of er destijds bij het Hema-incident ook sprake zou zijn geweest van winkeldiefstal, is niet helemaal duidelijk. Dezelfde bronnen melden dat ook toen gestolen spullen bij haar zouden zijn gevonden. Dat kan verklaren waarom de beveiliging en de HEMA aanvankelijk zo heftig reageerden, en waarom burgemeester Van Aartsen spreekt van ‘een vergelijkbaar geval‘.  Maar volgens de tante van het 17-jarige meisje is dat ‘pure onzin’.
De politie wil niets zeggen over beide zaken, vanuit het oogpunt van privacy.