Verdachte aangehouden in Den Haag voor mensensmokkel uit Filipijnen

DEN HAAG - De Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft maandag in Den Haag een 37-jarige verdachte van mensensmokkel aangehouden. De man zou Filipijnen tegen betaling van duizenden euro’s naar Nederland hebben laten komen met de belofte van werk in de catering op booreilanden voor de kust. In de praktijk bleek de verdachte nauwelijks tot geen werk te hebben voor de Filipijnen.
Het vermoeden is dat de 37-jarige man de afgelopen twee jaar tientallen Filipijnen onder valse voorwendselen naar Nederland heeft laten komen. De autoriteiten denken dat de arbeidscontracten die vervolgens werden getekend niet zijn nagekomen. De Filipijnen zaten vervolgens vaak zonder geld terwijl ze al hoge kosten hadden gemaakt om naar Nederland te kunnen komen.
De autoriteiten hebben maandag de woning en een horecagelegenheid van de verdachte in Den Haag doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie. De man is donderdag voorgeleid in de rechtbank in Den Haag. Hij wordt naast mensensmokkel ook verdacht van arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrift.